Home » Полезно » 11 нещата, които всеки, който спи гол, трябва да знае!
11 нещата които всеки който спи гол трябва да знае!

11 нещата, които всеки, който спи гол, трябва да знае!

Сподели новината

Проучването показва, че само 30% от нас спят без дрехи, а останалите предпочитат да останат с бельото си или да си купят удобни пижами.

Но кое е по-добро за нашето здраве, е спорно. Някои твърдят, че спането гол има повече ползи за здравето, отколкото бихме могли да подозираме. И други отбелязват, че не е точно така. Много хора избират да се отърват от спалното си облекло просто защото го намират за по-удобно да спят голи. Но това има научно-базирани плюсове и минуси, които вероятно не знаете.

От Skandalni събрахме някои важни факти за спането без дрехи.

1. Помага за по-дълбок сън

Учените от Университета в Амстердам установиха, че понижаването на температурата на кожата увеличава качеството на затворените очи и намалява броя пъти, които се събуждате през нощта. Спането голи е добър начин да намалите температурата на кожата си, без да променяте температурата на спалнята си.

Освен това пижамите ограничават свободата ви на движение. Спането голи означава, че не е нужно да се притеснявате за това, че крачола ви се усуква и това ви помага да постигнете по-добър и по-дълбок сън.

2. Може да ви помогне да отслабнете

За съжаление, не можем да станем по-слаби, само ако спим голи, но в съчетание с диета и редовно упражнение, подходящият сън може да помогне да загубите малко тегло. Според изследователите, принадлежащи към Националните здравни институти, спането при по-ниски температури увеличава метаболизма и предотвратява прогресирането на диабета.

В допълнение, нивото на кортизола, хормона на стреса също играе роля тук. Докато спим, ниските ни нива на кортизол остават високи. Това, от своя страна, може да доведе до наддаване на тегло, повишена тревожност и дори желание за нездравословна храна.

3. Помага на кожата ви

През целия ден нашите тела са покрити с няколко слоя дрехи. Като пропуснете спалното облекло, давате на  тяло и особено частите, които са склонни да се потят повече от другите, възможност да дишат. Това всъщност може да намали риска от такива кожни заболявания като краката на спортиста, причинена от мокра кожа.

Освен това, спането при по-ниски температури защитава нашите клетки и има анти-стареене ефект. Това се случва благодарение на мелатонина, наричан още “хормон на съня”, който е отговорен за предотвратяването на дегенерацията на клетките.

4. Помага да запазите косата си красива

Потта може сериозно да увреди косата ви. Тя оставя много сол, която може да раздразни скалпа и да направи косата по-уязвима за начупване. Спането при по-ниски температури ще ви позволи да се потите по-малко и да имате красиви и по-силни коси.

5. Държи репродуктивните ви органи по-щастливи

Женските репродуктивни органи могат да бъдат добра среда за развитието на гъбички и бактерии. Спането на голо помага да се запази тази област студена, суха и “проветрена”, което намалява риска от прегряване.

За мъжете тясното бельо може да засегне качеството на спермата и репродуктивното здраве. За да се намалят тези рискове, се препоръчва да се свалят боксери преди лягане и да се поддържат тестисите на по-ниска температура.

6. Изгражда увереност

Доверието е от ключово значение за успешната кариера и изпълняването на обществения живот. Спането голи ви помага да станете по-уверени в собствената си кожа. А когато се чувствате комфортно в тялото си, вие излъчвате увереност в дрехите, които носите през деня.

7. Прави нощния живот по-добър

Според изследването на над 1000 души, тези, които спят голи, имат по-щастливи бракове и взаимоотношения. 57% от тях съобщават, че имат по-романтична връзка с партньора си, в сравнение с едва 48% от тези, които спят с пижами.

Това може да бъде обяснено чрез контакта между кожата и кожата, която освобождава голямо количество окситоцин, наричан още “хормона на щастието”. Окситоцинът от своя страна ви кара да се чувствате по-спокойни и да наводнявате с обич любимия си.

Трябва да забравите да спите гол, ако:

8. Вие сте сомнамбул

Ако сте сред 3% от хората, които са подложени на ходенето на сън, не бързайте да изхвърлите спално облекло. Има много случаи, когато голи сънливци имат проблеми, свързани със съседите, а някои дори са арестувани!

Тези, които страдат от сомнамбулство, трябва да помислят два пъти, преди да спят голи, тъй като това може да навреди на репутацията им и дори да бъде опасно.

9. Имате деликатна кожа

Ако имате алергии или чувствителна кожа, спането гол не е за вас. В този случай пижамите ви осигуряват необходимата защита от различни дразнители. Изложената кожа може да причини проблеми като алергии, кожно дразнене и астма, дължащи се на прах и буболечки.

10. Склонни сте да настивате

Спането гол може да бъде проблем за онези, които живеят в по-хладен климат и нямат подходящо отопление. Температурата пада през нощта, така че е важно да не бъдете изложени на прекомерен студ, за да намалите шансовете да се разболеете на следващата сутрин.

11. Чувствате безпокойство

Ако се чувствате неудобно да спите гол или винаги сте се страхували, че вашите деца или съквартиранти ще влязат в спалнята, няма да можете да спите здравословно. Не се притеснявайте и се наслаждавайте на най-комфортната си пижама! Не забравяйте, че спокойната нощ е изключително важна за вашето здраве и благополучие!

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар