Home » България » Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от мед
Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от мед

Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от мед

На една тиха пловдивска улица има малко дюкянче, в които от десетилетия Галина Шапилова твори десетки видове мартеници, плете на една кука бижута от медна тел и превръща стари керемиди в красиви картини.

Галина е била технолог по дамско облекло и административен служител в предприятие по времето на соца. Но прави мартеници и бижута от дете – научила е всичко от тях от баба си.

Всяка българка може и трябва да прави мартеници. Иначе не е българка, казва убедено Галина Шапилова. Според румънците обаче мартениците не са българско изобретение, а тяхно. Съществували от хилядолетия на територията на съвременна Румъния и Молдова, а произходът им идва от древните даки, които са част от тракийските племена.

Тяхната нова година започва на 1 март. И Римската Нова година тръгва тогава, месец март е посветен на бог Марс – artius. Влашката мартеница – мартишор, е символ на баба Докия – сестра или дъщеря на крал Децебал, който е победен от император Траян. След време тя става митологична фигура на възраждането на земята.

Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от медНовиниИнформация

Румънският поет Джордже Кожбук, който е живял в края на 19. и началото на 20. век, смята, че мартеницата символизира огъня и светлината на Слънцето. В тракийския произход на този любим амулет са убедени всички румънски етнографи и изследванията им са в тази посока. Според тях българската легенда за това как хан Аспарух изпратил послание до сестра си отвъд Дунава с бял конец, вързан за крака на орел, който бил улучен от византийска стрела, е описана за първи път от писателя Николай Райнов през 20-те години на миналия век. И е просто литературна измислица, а не древен фолклор. Така най-любимият български талисман за здраве вече е взет от една друга страна.

Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от медНовиниИнформация

В малкото дюкянче на майсторката Галина попадаш в друг свят. В него има нещо приказно – помещението е триъгълно – опитало е да събере празното място между два блока, свързани под ъгъл. Толкова е шарено и колоритно, че е като малка работилница за чудеса. Децата ахват, щом попаднат случайно тук.

Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от медНовиниИнформация

Майсторката измисля мартеници от всичко. Преди време се сетила да изплете украшение за тях на една кука от тънка медна тел. Плъстените й мартеници може да минат за дамско бижу. „Всеки материал, който за другите е непотребен, аз намирам начин как да го превърна в нещо красиво. Дори старите бутилки от PVC може да станат на мартеница или някакво бижу“, разказва тя. Изрязва различни форми от пластмасата на бутилките, после ги оформя термично със запалка и се получава нещо, което никой не би допуснал, че е от материал, считан за смет. Не хвърля и стари стъклени бутилки.

Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от медНовиниИнформация

Преди години семейството й решило да подмени старите турски керемиди в къщата им на село. Свалили 600 парчета. „Тогава ми хрумна да рисувам върху стари керемиди. Може да са весели рисунки, които създават настроение, може да е оцветена пресована хартия, която е залепена върху тях, или правя купаж с икони – нито една керемида не отиде на боклука. А всичко тръгна като на майтап“, разказва Галина Шапилова.

Работилница за чудеса! Пловдивчанка плете мартеници и бижута от медНовиниИнформация

Вярва, че всеки човек трябва да носи полускъпоценен камък, свързан със зодията и душата му. Изследва различните камъни от години. За жените е задължително да имат нещо от червен яспис. „Той предпазва от женските болести – дамата трябва да го носи дори не като бижу, може да държи такъв в джоба си“, убедена е майсторката.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

About Натали Славова

Твоят коментар