Home » България » Ген. Мутафчийски: Цели семейства знаят, че със сигурност са болни, но крият
Ген.Мутафчийски: Цели семейства знаят че със сигурност са болни но крият

Ген. Мутафчийски: Цели семейства знаят, че със сигурност са болни, но крият

Сподели новината

„Има скрита заболяемост, която не е регистрирана. Много хора пращат един член от семейството да се тества, който е най-зле, останалите въобще не се регистрират, а и те са болни.

Има цели компании, които са по 10-12 човек, това го знам със сигурност, при които един е регистриран, а всички са болни.“ Това коментира на брифинга на здравните власти председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Ген. Мутафчийски поясни още, че смъртността се е увеличила с 5%, а на двуседмична база е 53%. Друг любопитен факт е, че немалко сънародници не обявяват положителната си проба от бързи антигенни тестове пред РЗИ.

В началото този проблем не беше толкова актуален, защото РЗИ проследяваше всички клъстери. При дифузно разпространение не може да се проследят епидемиологичните вериги и да се констатира истинската заболяемост.

„Въпросът е дали има увеличение на общата смъртност. В първите 6 месеца на 2020 имахме намаление на смъртността, т.е. няма скрита смъртност – тази, в която в края на миналата година беше масова. Всички знаят колко много погребения се правят на хора, които не са нерегистрирани от какво са починали, но са силно подозрителни за ковид-19, защото са имали болни роднини и близки“, отбеляза Мутафчийски.

Мутафчийски подчерта, че високата смъртност се дължи именно на нерегистрирания брой на случаите на ковид-19 у нас и припомни, че повишаването е започнало от втората половина на 2020 година.

Източник: На морето

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар