Home » България » Предложение: Три пъти да падне заплатата на депутата – основната да е 1576 лв.
Предложение: Три пъти да падне заплатата на депутата - основната да е 1576 лв.

Предложение: Три пъти да падне заплатата на депутата – основната да е 1576 лв.

Сподели новината

Спират безплатните пътувания

Край на черната каса – допълнителните пари вече да не се дават в плик, а по банков път, предлагат от ИТН

Тройно намаление на депутатската заплата, като основната да стане 1576 лв. вместо сегашните 4728 лв., предлагат Мая Манолова и депутати от “Изправи се, БГ! Ние идваме!”. Предложението е вкарано като текст за правилника на 46-ия парламент, който се изработва в момента от специална комисия.

В момента депутатската заплата стартира от 4728 лв., което е равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно отношение в обществения сектор по данни на НСИ към края на първото тримесечие за годината. В предложението си от ИБГНИ разписват базата вече да е една средномесечна заплата

Депутатското възнаграждение ще продължи да се преизчислява на всяко тримесечие.

Петък бе крайният срок, в който народните представители да правят предложения за правилника на новия парламент. Те трябва да бъдат разгледани от комисията във вторник. В момента депутатите работят по правилника от 44-ото Народно събрание, който пък бе леко променен от предишното, на който дори не му остана време да приеме свой.

Депутатите няма да имат и право на бонус в размер на 25% от основното им възнаграждение за работа по приоритетни за страната задачи. Текстът отпадна от проекта, след като това беше договорено на заседанието на временната комисия миналата седмица. Тези допълнителни възнаграждения са били разписани преди 14 г., когато депутатите от 40-ото НС работеха активно по синхронизиране на законодателството ни с това на ЕС, но в последващи мандати не са раздавани. Сумата нямаше лимит, а таванът от 25% бе въведен в предишния парламент по искане на ДБ. Сега направо отпада.

Миналата седмица депутатите обсъждаха варианти да се откажат и от допълнителните 2/3 над заплатата, които получават за сътрудници, консултации и експертизи, но текстът е останал в правилника, който ще се гледа във вторник.

От “Има такъв народ” обаче са внесли предложението парите да не се дават в плик, както бе досега, а по банков път. Тези суми се получават обикновено от парламентарните групи, които плащат общи разходи от тях, а част от сумата разпределят между народните представители. Сега групите ще трябва да приемат специално решение, с което да определят реда за разпределяне, отчитане и контрол на средствата.

Доскоро тези пари бяха безотчетни, но в миналия мандат в правилника бе разписано, че депутатите трябва да обявяват на всеки 3 месеца на страницата на Народното събрание информация за изразходваните средства, като се посочват поименно и получателите на сумите.

Тези допълнителни разходи вече се облагат по Закона за корпоративното подоходно облагане.

И други рестрикции на харчовете на законодателната власт предлагат Мая Манолова и ИБГНИ. Те спират безплатните пътувания на депутатите с автобуси, градски или жп транспорт, както и безплатните самолетни билети. Така всеки депутат вече ще плаща от джоба си транспортните си разходи, като изключение ще са командировките в чужбина.

Това предложение на Манолова в 45-ото народно събрание обаче бе атакувано като прекалено популистко от коалиционния ѝ партньор Татяна Дончева.

ИБГНИ предлага още за всяка група и комисия да има само по една парламентарна кола, което би довело до значително редуциране на автопарка на НС. Отпада и изплащането на фактури за бензин при пътуване с лична кола.

При пътуване в избирателните райони депутатите вече да не получават дневни и квартирни, предлага още Манолова.

Народните представители да имат право да продължат да упражняват професията си като лекар и медицински специалист в лечебни заведения, регистрирани по закона, с изключение на участието в еднолични и колективни органи на управление и надзор, иска още ИБГНИ.

24, а не 80 депутатски подписа вече ще са нужни за стартиране на процедура по предсрочно сваляне на парламентарния шеф или някой от заместниците му, ако мине предложението на БСП. Те искат предложението вече да се прави от парламентарна група или от 1/10 от депутатите, а не от 1/3, както досега.

По същата процедура червените искат да може да се свалят и шефовете на комисии

БСП има много предложения, свързани с имената и работата на комисиите.

Както “24 часа” писа, шефката на парламента Ива Митева предлага времето за забележки към председателя да бъде намалено от 2 на 1 минута. Причината е, че често с тази процедура се злоупотребява, като депутатите я използват да си разменят реплики или да бавят времето. От ГЕРБ обаче правят контрапредложение и настояват времето да остане 2 минути и то да не бъде причислявано към времето, което всяка група има за изказвания по даден законопроект.

Изказванията на депутатите по процедура вече да са в рамките на 2 минути, а не една, искат от ИБГНИ. Толкова да е времето и на председателя на НС за отговор, когато процедурата е за времето на водене.

Миналата седмица на заседанието бе обсъдено и депутатите, които напуснат парламентарната си група и останат в парламента като независими, да запазват местата си в постоянните комисии. Идеята бе в тези случаи съставът на комисията да се разширява, а групата на напусналия да предложи нов член и така да не губи квотата си в нея. Това обаче не е записано в настоящия проект.

По две минути отношение ще може да взема всяка парламентарна група, ако министър реши сам да дойде в НС и да говори по негово искане. Досега министрите можеха да дойдат и да обявят пред депутатите всичко и винаги, когато поискат на заседание, но депутатите нямаха право на отношение.

Около сградите на парламента ще се обозначават зони за сигурност, се предвижда още в проекта.

Улесняват приемането на закони, но вече и парламентът ще организира дискусии по проекти

Приемането на закони да бъде улеснено, предвижа един от новите текстове в правилника на парламента. С него се премахва въведеното в 45-ото народно събрание правило, че, за да бъде приет един законопроект, в гласуването трябва да са участвали 121 депутати, независимо от кворума за приемането му.

В предишния парламент това ограничение бе въведено, за да се спре практиката закони да бъдат приемани от празна парламентарна зала и реално без кворум. Реално обаче никой не може да задължи депутат да гласува, независимо че присъства в залата и за деветте дни работа на предишното събрание този текст блокира приемането на редица текстове.

Парламентът вече ще трябва да организира обсъждания по законопроекти, така както това прави за своите предложения правителството, предвижда друга промяна.

Преди законопроектите в парламента да се гледат на първо четене, водещата комисия ще трябва да проведе публично обсъждане по тях, предвижда текстът в правилника. Законопроектите пък ще се разглеждат от депутатите в комисия не по-рано от 72 часа след внасянето им. Досега минималният срок за разглеждане след внасянето бе 24 часа. Освен стенограмите от заседанията на сайта на парламента вече ще се качват и аудиозаписите от тях.

Депутатите в комисия да могат да се наказват от председателя със забележка, отнемане на думата, отстраняване от заседание и др., ако не спазват дисциплината, предлагат от “Демократична България”. В момента такива наказания се правят само в пленарната зала.

От коалицията предлагат министрите да бъдат викани за отчет не само първите сряда и четвъртък на месеца, а и във вторниците. Освен това те предлагат парламентарните комисии да могат да задължават граждани, а не само министри и длъжностни лица да се явяват на заседания и да отговарят на въпроси. От ДБ предлагат изрично да се запише, че “наличието на съдебни и други висящи производства пред орган на власт не възпрепятстват предоставянето на документи или изслушването на поканените от комисията лица. Поканените на изслушването са длъжни да отговарят на поставените въпроси, като им се напомни, че носят наказателна отговорност”.

Парламентарните комисии вече няма да могат да заседават, ако на място не присъстват повече от половината от членовете им. Всяка комисия ще трябва да следи и как се харчат средствата от ЕС спрямо ресора си. (24 часа)

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар