Home » България » Близки на загиналите в пожар горски служители: Те не са герои, а жертви на безотговорност
Близки на загиналите в пожар горски служители: Те не са герои

Близки на загиналите в пожар горски служители: Те не са герои, а жертви на безотговорност

Сподели новината

„Нашите близки, които загинаха в пожара, не са герои, те са жертви. Те са изпратени да гасят пожар без да са обучени за това, без да са подготвени. Това е абсурдно!”.

Това заяви Иван Гръбчев, брат на загиналия при пожар в село Петрово горски служител Антон Гръбчев. Заедно с него в пламъците намери смъртта си и колегата му Валери Димитров.

Пожарът в района на санданското село е избухнал през нощта срещу сряда. През деня той бил локализиран и били изпратени групи от Югозападното горско предприятие да наблюдават огнищата. В една група се оказват Антон Гръбчев (33 г.) от Петрич, Валери Димитров (46 г.) от Кресна и Стоян Ковачев от Сандански. Вятърът обаче разпалил пламъците. Телата на Антон и Валери били открити на горска пътека в местността „Св. Илия”. Колегата им Стоян е в „Пирогов”. От болницата казаха, че той е с 24% изгаряния, като 5% са дълбоки, но е в стабилно общо състояние.

Прокуратурата започна разследване и е формиран екип от разследващи. На място е направен оглед и се разпитват свидетели. Предстои да бъдат назначени експертизи, пише Труд.

„Пожарът е бил низов, горели треви. Когато те отишли на мястото към 16,30 ч, вятърът се е разгорял и пламъците станали огромни. На няколко метра от мястото е имало овчари. Те разказаха, че са видели всичко. Момчетата тичали, пищели, но пламъците буквално ги прегърнали и изгорели живи”, разказа Иван Гръбчев.

„Последно се чух с брат ми по обед. Той каза, че обядват в Катунци. Готвеше годеж и говорихме, че трябва да се купи пръстен, защото правеше сметка да предложи на приятелката си. Изведнъж следобед някой им се е обадил и ги върнали обратно на терен. Казали им, че там трябва да гасят пожар. А той не беше подготвен за такова нещо. Той не е горски, а служител по надзора към горското, прави проверки. Обикновено той ходи при повикване като логистика, за да показват пътища и пътеки на пожарникарите, ако възникне пожар в гората. Той не е минал обучение, при това имаше страх от огъня.

Като малък се изгоря от вряла вода и премина през доста операции. Затова е абсурдно да изправиш срещу огън човек, който има страх от пожари. При това без оборудване. Пратили са ги на първа линия с лопата и лозова пръскачка.”, разказва още братът на загиналия.

Другият починал е Валери Димитров. Той е на 46 години, женен с две деца. Димитров е бил и общински съветник от ГЕРБ в Кресна. Хората от общината плачеха за него и го обявиха за смел и почтен мъж.

Часове преди трагедията, в кабинета на областния управител на Благоевград Николай Шушков бяха събрани всички институции в региона, които имат отношение към пожарите.

Пред медиите бе докладвано, че в Пиринско всички е спокойно, има само едно огнище – това в село Петрово, което е овладяно. Шефът на РД на ПБЗН Георги Пармаков докладва, че пожарът край Петрово е ниско, засегнал е около 20 дка и е локализиран и овладян. Според шефа на Югозападното държавно предприятие Дамян Дамянов четири часа след това рязък и силен порив на вятъра е разгорял огъня. „Най-лошото обаче стана с двама от нашите служители. Те дори не са били в периметъра на огъня. Те са стоели на пътя, на 80 метра над фронта на огъня.

Изведнъж обаче пожарът е станал от низов върхов и заради силния вятър за секунди се е прехвърлил от дерето към пътя, като е обхванал и нашите служители”, каза Дамянов.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

One comment

Твоят коментар