Home » Скандално » Енергийна катастрофа покосява Европа тази зима! Разтърсваща статия на „Форбс“:
Енергийна катастрофа покосява Европа тази зима! Разтърсваща статия на „Форбс“:

Енергийна катастрофа покосява Европа тази зима! Разтърсваща статия на „Форбс“:

Сподели новината

Агресивното налагане на възобновяемите енергийни източници ВЕИ, затварянето на АЕЦ-ите, въглищните и газовите централи, в съчетание със скока в цените на газа в света, ще предизвика енергийна катастрофа в Европа още тази зима.

А самата криза ще продължи с десетилетия. Това пише Дейвид Блекмон в статия за авторитетното издание „Форбс“.

Повечето държави в Европа, особено в западната й част, преминаха почти изцяло на екологичната зелена енергия, като през последното десетилетие изпозатвориха своите АЕЦ, въглищни и газови електроцентрали. Това лято обаче слабите ветрове предизвикаха сериозна енергийна криза в редица европейски страни.

Зимата пък започва отрано и се очертава доста студена, а ВЕИ- тата няма да могат да осигурят достатъчно ток при продължителен студ. Твърде високите цени на придобитата от тях ел. енергия пък въобще не я коментираме. Ясно е, че както през лятото, така и през зимата, европейските държави, които заложиха на зелената енергия, ще трябва да потърсят такава, добита чрез традиционни енергийни източници.

В същото време, Русия продължава да ограничава доставките на синьо гориво за Европа, което неминуемо доведе до скок в цените му. В Западна Европа въглищните централи отдавна са затворени, така че дейността им трудно може да се възобнови.

За доставки на въглища Европа разчита отново най-много на Русия. Ако търсенето в ЕС обаче рязко нарасне през зимата, Русия няма да може да осигури толкова бързо доставките поради липса на капацитет, тъй като има договори за износ на тази суровина с Китай.

Има вариант за внос и от САЩ, но условията няма да са много по- различни – нерегулярни доставки на свръхвисоки цени, а и транспортът ще е много скъп.

Във Великобритания вече фалираха четири големи компании, поради високите цени на газта. Но това е едва началото. Енергийната криза ще се превърне в глобална, тъй като цените ще продължат да вървят нагоре заради повишеното търсене. Азия също изпитва сериозни затруднения от скока на газта. В Китай е въведен режим на тока в някои от най- индустриализираните провинции.

Кризата с цените на газта ще повиши също и цените на нефта, който отново ще се превърне в най- търсения свръхценен ресурс, заради краха на зелената енергетика.

Надя Колева, Skandalno.net

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар