Home » България » Млад български лекар с нови надежди за наше лекарство срещу коронавируса
Млад български лекар с нови надежди за наше лекарство срещу коронавируса

Млад български лекар с нови надежди за наше лекарство срещу коронавируса

Сподели новината

Д-р Иван Малкодански, д.м., завършва през 2012 г. Медицински университет – Плевен. Започва специализация в Катедрата по реанимация и интензивно лечение към Университетска болница “Георги Странски”, гр. Плевен, с насоченост към онкологична, лапароскопска и роботизирана хирургия.

През 2014 г. придобива магистратура по Здравен мениджмънт. От 2013 г. е част от екипа на УМБАЛ – Света Марина-Плевен”. През февруари 2018 г. завършва специализация по клинично хранене в интензивно отделение в гр. Тел Авив, Израел. През септември 2018 г. завършва специализация по периферни нервни блокади и лечение на остра и хронична болка в гр. Дъблин, Ирландия.

През 2021 г. успешно защитава дисертационен труд на тема “Превенция на следоперативното гадене и повръщане при миниинвазивни коремни операции” и придобива образователна и научна степен “доктор по медицина”. От 2016 г. е асистент към Катедрата по анестезиология и интензивно лечение към МУ-Плевен. Лектор е към Телекомуникационен ендоскопски център, гр. Плевен. От 2019 г. започва специализация по Клинично хранене и диетология.

Член е на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа (SEEASS), на Европейската асоциация по ентерално и парентерално хранене (ESPEN), на Европейската асоциация по регионална анестезия (ESRA). Членува също и в Българския лекарски съюз (БЛС), Българската асоциация по анестезиология и реанимация, Българската асоциация за изследване и лечение на болката и Българската асоциация по ентерално и парентерално хранене.

Автор и съавтор е на множество публикации в български и международни списания на английски и руски език. Статиите са свързани с анестезия и интезивно лечение при лапароскопски, роботизирани и HIFU (хайфу) операции, лечение на остра и хронична болка, ентерално и парентерално хранене при критично болни пациенти. Носител на наградата “Младите лидери на Плевен” – направление медицина за 2019 г.

В мултинационално проучване на нов препарат срещу COVID-19 са включени най-малко 12 държави, сред които САЩ, Канада, Франция, Германия, Великобритания и България. Един от лекарите, които провеждат такова клинично проучване у нас, е д-р Иван Малкодански – анестезиолог в Плевенската гинекологична болница, която е най-големият център у нас за експериментално прилагане на лекарство срещу COVID-19.

Какво показват данните от проучването досега за ефективността на новото лекарство и кога ще бъде достъпно за лечение на коронавирусната инфекция, разговаряме с д-р Малкодански.

– Д-р Малкодански, вие сте един от малкото сертифицирани лекари в България, който участва в лечението на коронавирусната инфекция с ново лекарство, в рамките на клинично изпитване. Кога стартира изпитването и какви са впечатленията ви досега от ефективността му?

– Изпитването стартира преди около месец, но въпреки относително краткото време и малкия брой пациенти, които са преминали през нашия център, оценката ни за действието на лекарството е положителна. При нито един от пациентите не се наблюдава влошаване на първоначалната симптоматика и след втория прием започва подобрение на общото състояние. Заболелите изкараха 14-дневната си карантина с леки или без симптоми.

Радвам се да споделя, че при анализ на данните в световните центрове, се наблюдава сходна тенденция.

– Целевата група за прилагането му са пациенти до 60 г. Защо е определена такава възрастова група? Може ли да приемат лекарството и болни с ковид, но с придружаващи и хронични заболявания?

– Това са протоколи, които са зададени от фармацевтичната компания. Първоначално ние стартирахме с протокол, при който условието за включване в проучването бяха пациенти на възраст между 18 и 60 години, и липса на придружаващи заболявания. След набирането на нужния брой пациенти в световен мащаб и доказване ефективността на лекарството, преминахме към втори протокол.

При него възрастовата граница се запазва, но условието се допълва с наличието на поне едно придружаващо заболяване – артериална хипертония, диабет, бронхиална астма, хронична обструктивна белодробна болест – ХОББ и др.

Предполагам, че при доказване ефективността и на този протокол, при следващите ще бъдат включени пациенти с повече от едно придружаващо заболяване или ще бъде повишена горната възрастова граница. И на мен ми се иска всичко да се случва с много по-скоростни темпове, но тук правилата са железни.

– Какъв е механизмът на действие на лекарството? Как действа на вируса и го неутрализира?

– Активната съставка на изпитвания медикамент неутрализира един от ензимите, който е отговорен за образуването на белтъчната мембрана на ковид-вируса. По този начин се спира репликацията на вируса и той става по-уязвим към клетките на имунната система.

– Кога е препоръчително да се започне лечението, за да има максимален очакван ефект от прилагането му?

– Зададената препоръка е започване на лечение до пети ден след регистриране на ковид-инфекцията с положитеклен PCR или антигенен тест.

– Уточнявате, че го прилагате само на пациенти от област Плевен. Защо? Налага се провеждането и на специфични изследвания ли по време на лечението?

– Имаме задължителни физически прегледи на първи, трети и пети ден от започване на лечението. При тях пациентът идва в болницата, прави се обстоен преглед, проверяват се жизнените му показатели (температура, кръвно налягане, сатурация и пулс), аускултира се. При нужда се прави графия на бял дроб и електрокардиограма /ЕКГ/. Вземат се кръвни изследвания.

През останалите дни на лечението, както и определен период след това, пациентът се следи с помощта на телемедицина. Той сам снема жизнените си показатели неколкократно дневно и ги нанася в специален електронен дневник, който ние му предоставяме. Тези данни се следят в реално време както от нас, така и от фармацевтичната компания.

Единствено по този начин можем да реагираме по всяко време и да доведем пациента в болницата, ако има влошаване, което налага хоспитализация. Препоръчително е пациентът да бъде на територията на града или в радиус от 15-20 км от него.

– Очаквате ли и кога да бъде включено официално новото лекарство в лечението на пациенти с коронавирус в България?

– Лекарството ще бъде включено след анализ на неговата ефективност и безопасност от фармацевтичната компания, и когато бъде одобрено от компетентните органи.

– Освен новото лекарство, прилагате ли паралелно и друга терапия при тези пациенти?

– При всеки пациент използваме индивидуален подход. Най-често комбинираме с антикоагуланти и витамин D, поради неоспоримите факти за тромбози и изчерпване на запасите от витамина. При нужда добавяме антибиотици, стероиди, имуностимулатори, антипиретици, противовирусни препарати, бронхолитици и др. Ръководим се според симтоматиката на пациентите.

– Предвижда ли се употребата му и с цел профилактика на коронавируса?

– Към момента – не. Засега се предвижда неговата употреба с цел лечение на ковид-инфекцията, но след анализ на резултатите, е възможно да бъде добавен и протокол за превенция на ковид-19.

– Вие сте анестезиолог и реаниматор – специалистите като вас в България са малко. Казвате, че всяка ваша намеса е въпрос на минути, като те разделят живота от смъртта. Какво ви помага да печелите тази битка в полза на живота?

– Този въпрос определено ме затруднява много повече от горните, защото говорейки за битка между смърт и живот, невинаги има точна формула, за съжаление. И все пак, както във всяка професия, помага непрестанното учене, желание за развитие, практиката, часовете труд – било то и извънредни, любовта към работата, вярата. Помагат усмивките на пациентите. Благодарността в очите им.

Милена ВАСИЛЕВА

Източник: Здравето

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар