Home » България » По времето на бай Тошо администрацията беше 80 000, сега са 200 000. Какво точно работят?
По времето на бай Тошо администрацията беше 80 000 сега са 200 000. Какво точно работят?

По времето на бай Тошо администрацията беше 80 000, сега са 200 000. Какво точно работят?

Сподели новината

30 000 чиновника са нищо. Става дума за тези, които не вършат нищо, а получават заплати като за министри.

Истинските чиновници да не се притесняват. Истинските чиновници са едва 80 000 – 100 000 души, а в момента в държавната администрация работят над 200 000.

Много пъти съм се чудил, как по времето на Бай Тошо, когато всичко се пишеше на ръка или на пишеща машина и в най-малкото село имаше някакво предприятие в което имаше администрация, същата наброяваше едва 80 000 служители и забележете – при население около 8-9 милиона?

Сега при наличието на компютри и каква ли не техника, при липса на икономика, защо е цялата тази администрация и какво работи, като забележете – при население едва 6 милиона?

От Скандални припомняме, че Асен Василев се закани да намали тази раздута администрация, за да може България най-накрая да дръпне малко напред.

Той вече има подкрепа от страна на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“. По сметки на Василев обаче, чиновниците в страната са 250 000 души, а официалните данни на НСИ за централната и териториална администрация сочат друго – близо 99 000 души.

Според работодателските организации орязването на щатовете даже е закъсняло.

„Ние сме на първо място по брой чиновници на глава от населението. Ние намаляваме с 50 000 на година, а администрацията расте“, каза Добрин Иванов от АИКБ.

Според работодателската организация няма да има ръст на безработицата, ако идеята бъде осъществена.

„Безработицата е на рекордно ниско ниво. Освободените служители много лесно и бързо ще намерят работа в частния сектор“, подчерта Иванов.

Не на това мнение са синдикатите. Според тях в пространството са хвърлени числа без анализи, а на места има остър недостиг.

„Инспекторите, които следят за трудовото законодателство в страната, са 400, а фирмите са над 400 000. Няма кой да отиде на място и да проверява“, заяви икономическият съветник към КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова.

„30 000 души са една пета от всички безработни. Някой питал ли ги е тези хора“, подчерта Любослав Костов от КНСБ.

Профсъюзите са категорични, че са готови и на протести. Идеята на Асен Василев е да се окрупнят и звена като счетоводство, човешки ресурси, юридически отдел.

„Например, всяко ведомство има счетоводен модел, което не е необходимо“, допълни Добрин Иванов.

От „Демократична България“ смятат, че въвеждането на така чаканото електронно управление ще доведе до естествено намаляване на администрацията.

„Навлизаме в период на икономически растеж. Нищо страшно не виждам в това начинание. Ще дадем твърда подкрепа“, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Автор: Мажд Алгафари

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар