Home » България » ЗА ПРИМЕР! Млада зъболекарка рисува и дарява икони на църкви и манастири
ЗА ПРИМЕР! Млада зъболекарка рисува и дарява икони на църкви и манастири

ЗА ПРИМЕР! Млада зъболекарка рисува и дарява икони на църкви и манастири

Сподели новината

28-ГОДИШНАТА СПЕЦИАЛИСТКА ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА МАРИЯ СИМЕОНОВА ОТ ГОРНА ОРЯХОВИЦА създава икони в малкото си свободно време, което намира между натоварената професия и отглеждането на две момчета.

Зъболекарката е изографисала около 40 изображения на светци и повечето от тях са дарени на нейни близки и роднини, които в определен момент са били изправени пред сериозни изпитания в живота си. Друга част от произведенията й са предоставени безвъзмездно на църкви, храмове и манастири у нас и дори в чужбина.

Талантливата жена споделя, че направата на икони й носи огромно спокойствие и удовлетворение и всяка творба има някаква специална история.

Д-р Симеонова е първият стоматолог в семейството си. Завършила е СУ „Вичо Грънчаров“, където се запалила по иконописта. Ключова роля към развиването на дарбата й имал учителят по изобразително изкуство Кънчо Данев, който на добра воля я обучавал на различни техники в извънучебно време. Все пак тя решила да остави рисуването като хоби и да се насочи към денталната медицина, макар първоначалната й идея да била да стане хуманен лекар.

„До последно се колебаех какво точно да избера за свой професионален път в живота, но стигнах до заключението, че денталната медицина е моето призвание, защото е вид изкуство. При нея освен с ума си, работиш и с ръцете си и създаваш красота и здраве“, казва Мария.

Възпитаничка е на Медицинския университет във Варна. В пети курс родила големия си син Атанас и с помощта на бабите и нейния съпруг д-р Васил Урумов успяла да завърши образованието си и да се дипломира.

„С моя мъж решихме да отворим стоматологичен кабинет във Велико Търново. Там работим заедно. Не бяхме привлечени от опцията да се развиваме в големите градове и столицата, защото тук са близките ни, а и в по-малките населени места необходимостта от здравни специалисти е крещяща“, обясни тя.

28-годишната жена споделя, че покрай работата в кабинета все не й оставало време за иконопис, но докато карала втората си бременност през 2021 г., отново успяла да се отдаде на своето хоби.

„И аз самата не мога да си обясня защо точно иконите са тези, които ме привличат да ги рисувам. Може би това, че при тяхното създаване няма място за импровизация и се работи по канони, най-много ми допада. Когато рисувам някоя икона, задължително чета историята на светеца. Като например за „Достойно ест“. Според легендата един монах отива в манастир в Русия и му се явява ангел, който му казва, че тази икона трябва да бъде нарисувана. Той прави творбата, а после тя става чудотворна“, разказва д-р Симеонова.

Своето произведение „Достойно ест“ дарила на църква в Горна Оряховица. Друга нейна икона отишла в Басарбовския манастир, а изображение на светите братя Кирил и Методий, което направила преди време, краси храм в Естония.

„Около два месеца са ми необходими, за да направя една икона. Последната, която сътворих, беше посветена на малкия ми син Георги – с образите на Дева Мария и Младенеца“, казва тя.

МАРИЯ СИМЕОНОВАД-р Симеонова планира да сложи свои произведения и на стените в стоматологичния кабинет.

Галина ГЕОРГИЕВА / БОРБА

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар