Home » Скандално » Официално! Ще ни чипират задължително, но през личните карти
Официално! Ще ни чипират задължително но през личните карти

Официално! Ще ни чипират задължително, но през личните карти

Сподели новината

Министърът на електронното управление Божидар Божанов даде нови разяснения по темата за „чипирането“ на бъдещите лични карти, която в последните дни предизвика голям интерес и оживени коментари в социалните мрежи.

Божанов уточни, че вграждането на чипа в документа за самоличност ще е задължително, но ползването му ще е по желание. Оказа се, че искаме или не, личните ни карти трябва да имат вграден електронен идентификатор, защото това е изискване на европейски регламент, приет още през 2018 г., пише Сега.

Ето какво написа министър Божанов в профила си във Фейсбук:

„След мое интервю се появи заглавие „Чипът в личните карти ще е по желание“. Това е коректно спрямо духа на казаното от мен, но има нужда от няколко важни уточнения.

По желание ще бъде записването на електронен идентификатор (и съответното криптографско удостоверение) за нуждите на електронната идентификация. Всеки ще може да заяви, че не желае да запише тези данни на картата.

Но физически електронен носител на информация („чип“), идентичен с тези в банковите карти, се налага да има. През 2018 г. Европейският парламент и Съветът приемат Регламент, с който унифицират изискванията за сигурност към личните документи на държавите членки. Основно заради държави, чиито лични документи са ламинирани картончета, които са лесни за фалшифициране, но в този регламент въвеждат задължително изискване в личните карти да има електронен носител на информация, идентичен с този в международните паспорти.

Министър Божанов обяснява в поста си, че през 2018 г. е бил против въпросните текстове в предложения регламент и е „лобирал“ активно срещу него, като е писал писмо до всички евродепутати, излагайки експертни аргументи. Според него промяната е излишно усложнение и не носи обещаваните ползи.

Но регламентът е бил приет и държавите – членки на ЕС, са длъжни да го следват, така че и у нас чиповете ще ги има.

„Плюсът е, че и с лична карта ще може да се минава през електронни гишета по летищата. Електронният носител на информация не може да комуникира отдалечено, а само в непосредствена близост (както банковите карти), освен това има специално изискване за генериране на случаен идентификатор при всеки опит за прочитане, така че една карта да се представя по различен начин при всеки опит за прочитане“, обяснява Божанов.

И подчертава:

„Защитата на данните и правото на избор са водещ принцип при решенията, които ще прокарвам. Електронната идентификация е много важна за електронното управление, но в никакъв случай не бива тя да е задължителна. Ако някой реши да няма такава, а след това размисли, с едно ходене до гише ще може да я активира“.

Източник: С кафето

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар