Home » Полезно » Заболи ли те гърло, взимаш лимон със сода. Започне ли кашлицата, инхалация с вряща вода и сода…
Заболи ли те гърло взимаш лимон със сода. Започне ли кашлицата инхалация с вряща вода и сода…

Заболи ли те гърло, взимаш лимон със сода. Започне ли кашлицата, инхалация с вряща вода и сода…

Сподели новината

Ето какво казва проф. Кантарджиев в интервю за „Марица“ в разгара на поредната ковид вълна:

– Проф. Кантарджиев, дни наред България отбеляза рекорд от близо 10-11 хиляди нови заразени с ковид. Къде се намираме в кривата, която расте бързо?

– Бързото развитие говори и за бързо спадане, но още не сме стигнали върха. До края на месеца вероятно и това ще стане, но през февруари ще продължим да имаме доста случаи. Надявам се с края на март и вече април да отбележим намаляване до изчезване на епидемичното разпространение в края на втория месец.

– Да чакаме спокойно лято и евентуално наесен преминаването на ковид в нещо като сезонен грип?

– Есента може би ще получи характер на сезонна вирусна инфекция, както е респираторният синтициален вирус или сезонен грип.

– Трябва ли да затваряме училищата, или препоръчвате други мерки при децата и юношите, които са все по-често засегнати?

– Решението на столичния щаб, например, е насочено към пазенето здравето на деца и персонал, но и се гледа другата страна на образованието, – тази седмица да се приключат класните. Иначе при дистанционно или ротационно обучение ще се започне първо с гимназиалните курсове.

– Как гледате на идеята на директори за голяма междусрочна ваканция, подкрепена и от министъра на образованието?

– Аз лично я подкрепям горещо. Нека почиват най-малко пет учебни дни, за да се разтоварят всички психически, защото ще се съберат реално 9 дни.

– Справедливо беше попитано какъв ще е ефектът при големите ученици, които ще се събират в кафенето или кой знае къде?

– Хубаво е да се обясни, че в кафенето рискът е като в учебната стая. Не ги пускаме във ваканция, за да ходят по заведения.

– Категорично ли е установено и у нас, че Омикрон е по-заразен, но значително по-малко рисков за тежки състояние и смърт на заболелите?

– Да, описанията първо в ЮАР, после САЩ и Европа говорят за това. Второ и много важно, същите потвърждават, че той заразява много лесно тези, които вече са прекарали другите варианти на коронавируса. Хубавото е да направят една доза, което повтарям от два месеца. Също и вече е явно доказано, че бустерните ваксини помагат.

Центърът за контрол на заболяванията в Стокхолм на 30 декември излезе със становище, че Омикрон минава по-лесно въз основа на данни от САЩ, Европа, Израел и ЮАР. На лабораторни животни – сирийски хамстери и бели мишки, са изпробвани човешки тъкани от бял дроб.

Категорично Омикрон заразява по-трудно белия дроб от делта и алфа вариантите, но не трябва да разчитаме на това. И още една важна опасност – временната нетрудоспособност на цели колективи. Много хора едновременно могат да се разболеят. Трябва да се внимава с персонал, особено в градския транспорт, органите на реда и държавната администрация.

– Да кажем на хората – колко пазят от Омикрон две дози от разрешените ваксини, както и колко са защитени преболедувалите? И отново всичките тези групи, но вече с бустер?

– Две дози от „Астра-Зенека“ пазят на 30 процента. Задължително бустер за тях, защото в България става въпрос за около 250-300 хиляди души. След бустер защитата им от тежко прекарване и евентуално влизане в болница се качва до 70-75 процента. 2-3 дни да ти тече носът не е проблем. Стига да се пазиш да не заразяваш.

При РНК-а ваксините защитата пада с времето до 50 процента. Един бустер вдига до 75 процента защитата от тежко боледуване. За „Янсен“ – задължително бустер, защото са предпазени дори по-малко от 30 процента, но също качват до 70. При преболедувалите е интересна статистиката – 5 пъти е по-голяма вероятността да се заразиш с омикрон, ако си прекарал делта, отколкото да се заразиш с делта, ако си минал през алфа. Затова и препоръчвам бустер, особено ако си боледувал отдавна.

– Май интересът към бустерните ваксини е най-голям в момента?

– Ще ви кажа статистиката за София, а оттам е логично за цяла България. През последните дни пет пъти по-голям е броят на хората, които си поставят бустерна доза, сравнение с тези, получаващи ваксина за първи път. Разбира се, има и доста хора с втора доза, които поне през първите 3 месеца ще са предпазени на 70 процента, което е добре, защото съвпада с омикрон вълната.

– В тази вече явна Омикрон вълна удачно ли е да си бием първа доза?

– Много внимателно, тъй като през първите 15 дни има сериозен риск от заразяване и трябва да се пазиш. Просто в този период има особеност на имунитета.

– Но пък не върви и да се чака да премине вълната?

– Затова съм бесен и възмутен –в златните месеци през лятото народът не се ваксинира. Ако беше станало масово, сега нямаше да е никакъв проблем да се направи масов бустер.

– Кой е виновен за това?

– Целият народ знае кой. Както казва Вазов – „Неговото име няма да спомена, своята песен да не оскверня“.

– Споменахте фирмите, а какъв съвет ще дадете на производства, особено с непрекъснат цикъл, където няма възможност за онлайн работа?

– Нека има отделни екипи, които да не разместват. Който е бил първа смяна, си оставя в нея постоянно. Да не отива във втора или трета.

– Правилно ли е да се тестват масово?

– Хубаво е, стига да не стават големи опашки и да се чака навън.

– Как оценявате използването на „пулове“ при тестването на големи колективи?

– Има становище, не мое, а на Центърът по контрол на заболяванията в Стокхолм, че „пулове“ не се правят нито за епидемиологичен контрол, нито за поставяне на диагноза. Те ще помогнат да разберем колко хора, минаващи по тази улица днес, имат коронавирус, примерно.

– Какви други мерки да вземат хората, освен спазване на мерки и ваксиниране?

– Училищата имаха толкова месеци да съберат пари за апарати за стерилизация на въздуха в учебни заведения! Ако толкова липсва бюджет, да съберат родителите по 30 лева. Едно семейство в Пловдив или София може да си го позволи.

– Какво да предприемат като хранителен или друг режим най-вече възрастни хора с рискови болести?

– Четири капки витамин D в продължение на 20 дни, после 10 почивка. Кисело зеле и кисели туршии – на салатка. Освен витамин С те дават лактобацилите и дрождите, които са най-добрият стимулатор на имунната система.

– Как оценявате мерките на правителството и плана му за справяне с пандемията?

– Мерките са адекватни и научно основани и се приемат много по-добре от липсата на мерки. Министър Асена Сербезова е сериозен човек. Мерките трябва да бъдат навременни, второ обяснени на хората така: като ги вземем, след 15 дни очакваме това и това. И като се случат наистина след 15 дни нещата, хората да си кажат – вярно, беше ни съобщено. Това е тънкостта на политическата стабилност.

Тоест, лишаваме се, но пък как намаляват случаите! Не да се осланяш на естественото развитие на епидемията и да кажеш – счупихме гръбнака. С какво счупихте гръбнака, г-н Кацаров! С най-много умрели в света, най-голямо натоварване на здравната система, най-голямо недоверие в населението. И най-голяма преумора на болниците и личните лекари, които ще поемат петата вълна, но без четвъртата дори да е свършила. Едната прерасна в друга заради омикрон. Нека обществото се замисли.

– Добре, но обществото слуша от национален ефир думите на доцент Мангъров, че ваксини водят до смъртни случаи у нас, та се налага здравното министерство да излиза с декларации?

– Министерство на здравеопазването (МЗ) правилно реагира, но трябваше да го направи в минутите, когато още не се беше разчуло мнението на г-н Мангъров. Той го изложи в дебат с един изключително квалифициран лекар и идеалист като човек – професор Симидчиев. Той милият така се готви!

Аз положих усилия да го разубедя от участие, защото според мен само легитимира човека, говорещ абсолютни неистини от март месец, 2020 година. Всичко, което е казал (б.а.- Мангъров), не стана. Като започнем от обещанието му да си изяде дипломата, ако ковид не изчезне през лятото на 2020 година. Да не продължавам с всички нападки и обиди, понякога лични. Затова и мълчах дълго време, защото ако отговориш или пък стигнеш до съд, това само повишава рейтинга на хлевоустниците, ако сте учили „Илиада“.

– Да, май в подготвителен клас?

– Значи знаете кой е Терсит, наричан от самия Ленин първи революционер. От Омир досега типовете са си същите.

– Добре, има ли смъртен случай от ваксина срещу ковид в България?

– Няма! Всички случаи се докладват в Агенцията по лекарства, като право да го направят имат на практика всички. Тези случаи се анализират за причинно-следствена връзка. Г-н Мангъров цитира някакъв случай на момче с дик синдром, но няма доказана връзка с ваксината. Дълги години се занимавахме с автоимунно заболяване след ваксинация на малко момче, например. Тези неща ги работим внимателно не от вчера. Аз бях председател на подобна комисия, където се работи на височко професионално ниво. Но тези, които ни хулят, ги няма по симпозиуми и научни конференции. Иначе по телевизията плюят.

– Доста математици вече се упражняват по темата, все пак колко заболели на ден реално очаквате като пик за България?

– Да, някои прогнози са доста апокалиптични. Специално в София решихме да увеличим леглата с кислород и интензивните с 10 процента, съобразявайки се с цялата област и съседните. Но регионалният подход е отличен. За цифри не искам да говоря.

– Как оценявате ситуацията в Пловдив?

– О, два пъти по-добре от София засега на база на 100 000 души население. Добре е да се задържи, лошо, ако тръгне рязко да гони столицата. Пловдивчани, не се събирайте, не ходете, където има много хора. Пазете семействата си!

– Засега заетите интензивни легла са под 600 за България, което е приемливо на фона на рекордите от предните вълни?

– Омикронът се разви много бързо в София, вероятно и на други места, което доведе до по-ниска обща смъртност в държавата, а и заетост на интензивни легла. Но! Винаги трябва да имаме готовност!

– Колко процента от случаите реално се регистрират към момента?

– 20 процента. Тоест, ако отчетем 10 000 заразени за ден, най-вероятно реално за 50 000.

– Май вярно всички ще се сблъскаме с Омикрон до края на пролетта?

– Европейските власти вече го казаха – половината от населението на континента ще се сблъска. Който е с бустер, няма и да разбере. Този с две ваксини, ще му се разтече носа, може да вдигне температура. Останалите ще вдигнат температура, ще пазят легло повечко дни. Дай Боже, до там.

Важното е да знаят хората – заболи ли те гърло, взимаш лимон със сода. Започне ли кашлицата, инхалация с вряща вода и сода. И да се обадиш на личния лекар, а не да чакаш последния момент да падне сатурацията.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 2 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар