Home » България » Христо Иванов: В наш интерес е да помогнем с оръжия на Украйна
Христо Иванов: В наш интерес е да помогнем с оръжия на Украйна

Христо Иванов: В наш интерес е да помогнем с оръжия на Украйна

Сподели новината

„В интерес на България е да помогне на Украйна, включително с различен оръжеен капацитет. Въпросът обаче може да бъде повдигнат само, когато има шанс подобно предложение да бъде прието от мнозинство, което е обяснимо и е част от внимателно съхраняване на концепцията от това управление.“

Това заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Демократична България“ и БСП са на различни позиции в управляващото мнозинство за това дали трябва да предоставим оръжейна помощ на Украйна, допълни Иванов.

„Какъв ще е резултатът – тепърва ще спорим, защото това не е лесно решение и е решение, в което и българското общество е разделено и е добре да мине обществено обсъждане и да се роди консенсус.

Рискът да минем на варианта „плаващо мнозинство“ – решение тип „шведска маса“ – днес си сипвам от пържените яйца с вас, утре пия кафе с някой друг, е фундаментален риск за нас и е нещо, което ни плаши. От тази гледна точка сме много въздържани да правим провокации.“ – каза Иванов.

Той допълни, че управляващите ще продължат да търсят подкрепата на опозицията по големите въпроси, които касаят развитието на страната като позицията за Украйна и съдебната реформа.

„Целта е да събираме по-големи мнозинства по такива важни теми. Така че ние ще спорим и ще заявяваме ясно нашата позиция – трябва да оказваме помощ на Украйна и да се възпозвавме пълноценно от членството в НАТО – включително да поискаме разполагането на многонационален сериозен контингент на българска територия, да продължава и да се засилва еърполисинга и е много сериозно да осъзнаем, че в наш интерес е да помогнем, включително с различен оръжеен капацитет, на украинските ни приятели. Защото техният успех е най-бързия път към приключването на тази война.“ – каза Иванов.

Той призна, че управлението може да бъде критикувано за недостатъчна степен на координация и това е разговор, който се води в рамките на коалицията.

„Кородинацията е трудна по условие, защото става дума за сложна и разнолика коалиция. На някои колеги не им харесва това, но аз от самото начало съм откровен с избирателите.

Но коалицията продължава да бъде безалтернативна, защото идеята, че предсрочни избори ще покажат нещо коренно различно, това е възможно, но това коренно различно нещо после ще се чудим дали случайно на тези избори не се е явил Путин.“ – каза Иванов.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар