Home » България » Пореден реверанс: Българските банки откриват без такси сметки на украински бежанци
Пореден реверанс: Българските банки откриват без такси сметки на украински бежанци

Пореден реверанс: Българските банки откриват без такси сметки на украински бежанци

Сподели новината

Украинските граждани могат да използват своите дебитни и кредитни карти Visa или MasterCard в рамките на дневния лимит, определен от украинските банки, и до гаранционния лимит за конкретната карта. Таксите също са определени от украинската банка издател

След първоначалната суматоха банките в България вече масово са предприели мерки, с които да улеснят украински граждани да откриват сметки, да правят преводи и да се разплащат с украинските си банкови карти. Някои от трезорите са публикували на сайта си какви услуги предлагат за бягащите от войната украинци.

Все още обаче отделни банкови служители не са получили необходимите инструкции и създават проблеми на търсещите закрила у нас бежанци. Сега съобщава за различни сигнали за отказ украински граждани да бъдат обслужени.

Така например украинка, поискала да обмени $50 в банков офис, се сблъскала с грубото отношение на служителя зад каса, който обяснил, че има официално разпореждане да не се обслужват руски и украински граждани. В друга банка са направили проблем с международните паспорти. Тези случаи са единични и са плод на недобра комуникация в отделни финансови институции, показа проверка на Сега.

„Няма пречки банките да откриват сметки и да обменят валута при спазване на законовите изисквания“, отговориха от Асоциацията на банките в България (АББ).

В действащия вече Единен портал за хората, засегнати от войната в Украйна – ukraine.gov.bg – от АББ са публикували текст, който указва следното:

„Законодателството на страната позволява на украинските граждани да откриват банкова сметка за основни операции. Тази сметка е открита в лева и чрез нея може да се извършват много платежни операции – депозиране, теглене на пари на каса или банкомат, преводи, включително онлайн. Съгласно закона банките предлагат платежни услуги по тази сметка безплатно или срещу разумна такса, независимо от броя на услугите, предоставяни чрез сметката. Украинските граждани могат да използват своите дебитни и кредитни карти Visa или MasterCard в рамките на дневния лимит, определен от украинските банки, и до гаранционния лимит за конкретната карта.“

На 7 март правителството съобщи, че вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова са обсъдили с АББ и с БНБ механизъм за улеснено откриване на банкови сметки на украински граждани, които са поискали статут на временна закрила в България по силата на европейската директива за временна закрила.

Такъв общ механизъм все още няма, но нашето законодателство и в момента дава възможност украинските граждани да ползват банкови услуги у нас.

От Уникредит Булбанк например посочиха, че откриват сметки за украинци съгласно стандартните си процедури за встъпване в отношения с чуждестранни физически лица. Банката все пак е въвела облекчения от общия случай – предлага на украински граждани пакетната си програма „Модул“ без месечни такси за първата година. В допълнение банката е премахнала таксата за парични преводи от и към Украйна не само за хуманитарни организации, но и за физически лица и фирми.

От Уникредит Булбанк уточниха, че необходимите документи за откриване на сметка са копие на международен паспорт или лична карта, както и попълнен и подписан въпросник „Опознай своя клиент“. В зависимост от конкретния случай Уникредит Булбанк може да изиска и допълнителни данни по преценка, обясниха от банката.

Банка ДСК е въвела облекчена процедура за откриване на разплащателна сметка. „Всеки украински гражданин, принуден да напусне страната си, може да открие сметка с дебитна карта и електронно/мобилно банкиране, като посети офис на банката и предостави документ за самоличност, декларация от собственик на имота, в който е временно настанен, както и декларация от лицето, предоставило настаняване в България“, се посочва в съобщение на сайта на банката.

От ДСК препоръчват желаещите да открият сметка да се насочат към по-големите офиси на банката в страната, като на сайта си посочва адресите на тези офиси.

Райфайзенбанк освен откриване на сметка за получаване на средства при облекчени ценови условия (без такса за откриване и месечна поддръжка) предлага и дебитна карта към нея. За транзакциите с тази карта на банкомати на банката на територията на страната украинските граждани няма да заплащат такси, както и при разплащане на ПОС терминал. Сметката за украинските граждани се открива с представяне на валиден международен паспорт и попълване на стандартен комплект документи.

Повечето банки са възприели практиката да предлагат на украински граждани т. нар. платежни сметки за основни операции. Този вид сметки бяха въведени преди няколко години със специална евродиректива, като целта е всеки гражданин на ЕС да може да си позволи евтина банкова услуга. Затова и по закон таксите за обслужването им не трябва да надвишават средното ниво на таксите в банковата система, а БНБ следи за спазването на това условие.

Според Закона за платежните услуги и платежните системи от този вид основни сметки може да се възползват и търсещи закрила граждани от страни извън ЕС.

Ето какво гласи чл. 119 (2) на този закон: „Потребители, пребиваващи законно в Европейския съюз, включително такива без постоянен адрес, търсещи международна закрила лица и потребители, на които не е предоставено разрешение за пребиваване, но които не е възможно да се експулсират по правни или фактически причини, имат право да открият и да използват платежна сметка за основни операции.“

Препоръчително е украински граждани изрично да разпитат на място в банковите офиси какви улеснения предоставя за тях съответната банка. Както става ясно, в някои по-малки банкови офиси или в малки населени места обслужване може да бъде отказано.

Що се отнася до възможностите за обмен и изкупуване на украински валута, към момента нито една от държавите от Европейския съюз не изкупува такава валута. По този въпрос се очаква постигне на общоевропейско решение на ниво Европейска централна банка.

САНКЦИИ

Междувременно банките у нас предупредиха, че преустановяват предоставянето на платежни услуги в руски рубли (RUB), – изпълнението на платежни операции, входящи и изходящи преводи/плащания, както и касова/безкасова обмяна на същата валута. Причината са санкционните мерки на ЕС спрямо Русия и Беларус във връзка с войната в Украйна.

Някои от банките у нас все пак информират от интернет страниците си, че не всички преводи са забранени, а само към лица, фирми и институции, включени в санкционния режим. Прави се задълбочен и постоянен мониторинг от контролните звена на банките, за да не се допусне нарушаване на приложимите международни и държавни икономически санкции и ембаргови режими по отношение на Русия и Беларус.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар