Home » Полезно » Какво означават цветните квадратчета върху тубичката с паста за зъби?
Какво означават цветните квадратчета върху тубичката с паста за зъби?

Какво означават цветните квадратчета върху тубичката с паста за зъби?

Сподели новината

Дълго тиражирано обяснение се оказа некоректно

Когато става въпрос за ежедневните стоки, има много неща, които не знаем. Например, какви са неравностите по черупката на яйцата?

Или може би сте се чудили какво означават цифрите на баркода? Има обяснение за всеки любопитен детайл, колкото и малък да е, пише Profit.bg.

А какво ще кажете за цветните блокчета в края на тубата с паста за зъби? Има причина тези квадрати да съществуват. И не, това не е свързано със съставките.

В ерата на интернет има много дезинформация. Необходими са само секунди, за да може някой да сподели идея и така се стига до някои от тези странни продуктови митове. Почти невъзможно е да повярвате, че всичко, което виждате, трябва да е крещящата истина.

Много хора вярват, че цветните блокове означават видовете съставки във всяка туба паста за зъби. Също така това важи и за цветните кръгове върху опаковките на храните .

Смята се, че зелените знаци означават, че са използвани само естествени съставки, докато синьото е смес от естествени съставки и медикаменти. Също така се счита, че червените знаци означават комбинация от естествени и химически съставки, докато черните – че са използвани само химически съставки. Всъщност, тази информация изобщо не е вярна.

Ето истинското обяснение

Истината не е чак толкова крещяща, но все пак е интересна информация. Според Colgate, квадратите помагат при производството на тубите с паста за зъби, като казват на светлинните сензори къде е краят на тубата, така че да може да бъде отрязана и запечатана правилно.

Ето и едно по-дълго и сложно обяснение, споделено в Actualno:

„Този маркер служи за правилно настройване на печатната машина. След това служи за точно нарязване на рулото напечатан ламинат. И накрая служи за още нещо: тубопълначната машина пълни предварително напечатани туби, които пристигат в козметичната фирма с отворено дъно и завинтени капачки, опаковани в кашони.

Всяка туба попада в цилиндричен държач с капачката надолу, отгоре през отвореното дъно влиза пълначната игла и след като последната излезе от тубата, държачът се завърта докато този маркер попадне пред една фотоклетка, която спира въртенето. По този начин пълната туба се ориентира правилно спрямо затварящите щипки така, че лицето на дизайна да бъде винаги отпред. Без такова ориентиране надписите на всички туби ще гледат на различни страни.“

Е, не е толкова вълнуващо като таен код, но истината е добре да се знае.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар