Home » България » Кирил Петков: Аз ще се бия до дупка!
Кирил Петков: Аз ще се бия до дупка!

Кирил Петков: Аз ще се бия до дупка!

Сподели новината

Тази вечер премиерът Кирил Петков беше гост на предаването „Панорама“ по БНТ, за да коментира най-горещата тема в политическата сфера у нас – предстоящият вот на недоверие към правителството.

„Не бих казал, че трябва да говорим за провал. Това е продължението на една промяна, която започна още миналата година и тя е много трудна“, заяви премиерът.

Опитваме се и мисля, че ще успеем да изчистим задкулисието от управляващата коалиция. Тогава вече, промяната ще е съвсем реализуема стъпка.

Всички харесваха Никола Минчев в парламента. Беше гласувано против него като човек, коментира още Петков.

Днес още един депутат от ИТН каза аз избирам България, избирам да бъда част от тази промяна и няма да натискам повече бутона с ДПС и ГЕРБ. Аз се надявам на още такива случаи в следващите дни.

Ние сме в парламента заради тези хора на улицата и когато усетиш подкрепата, знаеш, че е правилно това, което правиш.

Идеята е да се борим за идеи, а не някой да се опитва да прави провокации. Надявам се на мирни протести даже не в подкрепа на правителството, а в подкрепа на промяната, допълни Петков.

Нашият огромен проблем първите 6 месеца е, че докато знаехме кой отговаря за ДБ, за БСП, нямахме идея кой отговаря за ИТН – дали е Тошко Йорданов, Слави Трифонов или някой друг, допълни премиерът.

Никой не е приел никой в бивша компания. Аз обещах, че ще се боря за тази държава. От първия ден казах, че ще разчитам на 12 депутата, които поставят България над политическия си лидер. Видяхме, че първите 5 смели българи решиха да го направят, днес го направи шестият, така че има надежда. Когато един депутат е дал клетва за България, а не за Слави Трифонов, тогава аз мога да му кажа какви са нашите каузи за България, обясни Петков.

Той категорично отрече, че никой не е искал пари и постове.

Даже днес лекичко се обидих от думички като „пазаруване“, каза Петков като намекна за думите на президента Радев.

Когато преди година задкулисието влезе в президентството, президентът слезе на площада при народа и той го подкрепи. Сега същият този народ каза, че не иска ГЕРБ, ДПС да определят бъдещето на България. Сега е моментът, когато президентът може да каже, че тази промяна не е завършена и той застава заедно с хората.

Или някой го подвежда какво се случва или му трябва време да осъзнае, че битката, която сме започнали преди една година, въобще не е завършена, заяви Петков.

Президентът трябва да се върне при народа, защото народът вижда какво се случва, категоричен е премиерът.

От февруари месец антикорупционният закон е готов. 4 месеца не може да напредне заради ИТН и когато решаваме да го внесем, се оказва, че не сме диалогични, коментира Петков по повод отношенията с партията на Слави Трифонов в коалицията.

Стоя пред вас с чиста съвест. Нямам едно движение като премиер, за което да кажа – съжалявам, направих грешка. Това за Солун – там бяха Шарл Мишел, Мицотакис, лидерите на Западните Балкани, допълни Петков.

Той отчете че може би е било грешка решението в последните 6 месеца да работят по 20 часа.

Коалиционните партньори не са част от моето семейство. Главните решения се вземаха на Коалиционен съвет. Те се вземаха от четири посоки, но четвъртият човек не можеше да вземе решение – той само слушаше и на следващия ден ни уведомяваше, обясни Петков.

За да стои тази коалиция нестабилна, непрекъснато се говореше за РСМ. А аз непрекъснато повтарях, че няма да има решение без българския парламент. И никой не искаше да го чуе, защото не е изгодно.

Аз като премиер няма да взема никакво решение, освен ако не е взето от българския парламент. Единственото нещо, което ще кажа на масата с лидерите от Европа е, че няма да направя промяна в българската позиция, ако няма решение от българския парламент.

Атаките са фалшиви, те прикриваха нашето желание за промяна, допълни премиерът.

Ако това, което чувам е вярно, във френското предложение ще има гаранция за българите в РСМ и по линия на антидискриминацията и по Конституцията, допълни Петков. Той призна, че не е чел френското предложение, което директно е изпратено към НС.

Няма да отида на обяд с европейските либерали, докато не изчистим задкулусието в ДПС. Докато г-н Пеевски е в тази партия, обясни Петков по темата дали „Продължаваме промяната“ ще влезе в едно европейско политическо семейство с ДПС.

Газът от Русия се качи 4 пъти. Петролът дойде с огромно увеличение заради войната в Украйна. И храните, голяма част от които са внос, и те се качиха. С други думи – привнесе се една голяма инфлация. Това, което направихме, е българските домакинства да не им се качи тока и така се потисна инфлацията, обясни премиерът.

Тази привнесена инфлация удари джоба на всеки българин. Факт. Ето защо тези 2 милиарда, които предложихме, отиват точно в тази посока – да компенсират хората с най-ниски доходи, каза Петков.

Имаме растеж на икономиката, компенсации за бизнеса, всъщност за тази криза, ние се справихме доста добре. Който се опитва да излъже, че може да овладее цялата инфлация отвън – това е един популизъм на дребно, смята Петков.

В края на разговора г-н Петков отговори на въпрос дали, ако бъдещето на правителството зависи от това Кирил Петков да не е премиер, дали той ще се оттегли? Винаги ако не трябва да предам България на задкулисието, но ако алтернативата е грозна коалиция между Възраждане, ДПС, ИТН и ГЕРБ, начело с Борисов- аз ще се бия до дупка!, каза в отговор Кирил Петков.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар