Home » Полезно » Как да използвате правилно пепел в градината за подхранване и при засаждане
Как да използвате правилно пепел в градината за подхранване и при засаждане

Как да използвате правилно пепел в градината за подхранване и при засаждане

Сподели новината

В далечното минало дървесната пепел се е използвал в почти всички видове дейности – от унищожаване на растителните паразити до готвене и почистване на мръсните съдове.

В някои случаи пепелта дори е била използвана от жените за изсветляване на косата. Към днешна дата все още е популярна нейната употреба в градинарството.

Но дори опитните градинари не са запознати с всички приложения на пепелта.

Кога и как краставиците трябва да се поливат с пепел

Начини за използване на дървесна пепел в градината

Най-голям брой полезни микроорганизми остават в пепелта след изгарянето на дървета. Ето и какви са нейните приложения в градинарството:

• Подхранване на растенията – някои от насажденията не обичат прекалено кисела почва, така че можете да направите специален разтвор от пепел с вода, който ще намали почвената киселинност (1 чаша пепел трябва да се разреди с около 9 литра вода).

• Подхранване на ягодите – пепелта трябва да се нанася в малки количества върху дръжките на насажденията. По този начин ще се избегнат атаките на вредни насекоми.

• При засаждането на картофи – в случая е необходимо да се изсипе определено количество пепел във всяка дупка. По този начин картофите ще растат по-здрави и ще бъдат защитени от подземни вредители.

• При засаждане на овошки и подрязване на клоните им –  местата, където са отрязани клоните трябва да се поръсят с малко пепел. По този начин овошките ще понесат по-лесно болестите и ще се засили устойчивостта им към различни вредители.

• Подхранване на почвата – тя трябва периодично да се наторява с дървесна пепел. След като се изкопае през пролетта, всеки квадратен метър в градината трябва да се третира с около една чаша прясна дървесна пепел. Това ще подхрани почвата с полезни хранителни вещества.

Важно предупреждение: не смесвайте дървесна пепел с азотни торове, тъй като пепелта и азотът влияят неблагоприятно на растенията, когато се използват в комбинация.

Също така е важно да запомните, че трябва да използвате дървесна пепел в изключително малки количества, тъй като използвана неразумно, тя може да навреди на растенията, а в някои случаи дори да причини изсъхването им.

 

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар