Home » България » Родопчани намериха цаката на скъпото БГ море, хотелиерите и кръчмарите плачат
Родопчани намериха цаката на скъпото БГ море хотелиерите и кръчмарите плачат

Родопчани намериха цаката на скъпото БГ море, хотелиерите и кръчмарите плачат

Сподели новината

Погрешно е мнението, че нашенци предпочитат повече гръцките и турските курорти.

В края на юли и нашето Черноморие се напълни с български туристи. Въпреки това, хотелиери и търговци са на мнение, че такъв слаб летен сезон не е имало от 20 години. Дори по време на ковид пандемията е било по-добре. Причината е не че няма хора, а хората не пазаруват.

Най-вървежни са сладоледът, царевицата, захарния памук и местата, където се продават пици, бургери, палачинки, дюнери. Масово посещавани са зеленчуковите  и хранителните магазини, както от украинци, така и от българи, пише 24smolian.com.

Анализ от сергията

„На ден продавам средно по 70 кг картофи. Пържат ли ги, варят ли ги?! Доматите и краставиците не ми вървят толкова колкото картофите. Българи най-много ги купуват. Не помня такова нещо“, споделя с изненада продавач на зеленчуци и плодове.

Докато навалицата пред тези магазини е огромна, кръчмите са празни. Някои собственици дори вече са освободили персонал и обмислят вариант да хлопват кепенците по-рано. Завиждат вече на тези, които изобщо не са взели обекти под наем това лято и не са отворили.

На път с щайга домати, меса, скара…

Нашенецът пренесе гръцкия вариант на почивка и в български условия. Родопчани казват, че от зеленчуковите борси си купуват каси с домати, краставици, плодове и картофи. От хиперверигите купуват кебапчета, кюфтета и месо за пържоли, лютеница,  минерална вода, бира, лакомства за децата. Носят си скари и котлони на газ, както тенджери, тигани и друга посуда. Бабите услужливо дават стая по 6-7 лв. на човек и с позволение да се готви.

„Условията не са кой знае какви, но една седмица се изкарва всякак“, споделят родопчани.

„От година ходим при една възрастна жена в Китен. Тя ни позволява да си готвим и 7 лв. на легло на човек ни се пада. Трима души сме – готвим си, купонясваме си вечер на двора под астмата  – скаричка, биричка, винце, каним и бабата. Тя е вдовица. Излиза ни евтино морето, само горивото дето е по-скъпо сега. Защо да ядем по скъпите кръчми и да си даваме парите дето ги нямаме? Кой знае и каква е хигиената по тези заведения“. Това мнение изрази родопчанка, която от години избира със семейството си морската почивка да изкара при баба Койна в Китен.

Морските ни курорти са пълни и с българи

Не всички са на режим „Щайги с ядене“, други без проблем плащат за човек на ден по 386 лв. в баровски и изискани хотели.

Може да си носят ядене, но селфитата, които публикуват в социалните мрежи, демонстрират изисканост и стил. Типично по Бай Ганьовски – да ги е яд другите, които не са на море.

Пропуснахме да споменем, че и аптеките също са много посещавани. Ковид, ротавируси, абе всичко има. Никой не носи маски, нито се спазват някакви мерки. Хората са дошли да купонясват и почиват. Мизерията, която оставят след себе си е по плажовете, улиците, навсякъде. Майка, изпишкала детето си на централната улица на тротоара в Слънчев бряг, където минават хора. Когато й направили забележка, тя отвърнала: „Като пикаят кучетата не правите забележки, голямо работа, че съм изпикала детето си“.

Милите ни родни картинки могат да се видят с пълна сила по морските ни курорти. Простотията си я носим навсякъде, но като че ли по морето е най-видима и събрана на едно място.

И така, ако имате малко заделени пари-пълните колата с покупки от хиперверигите на промоции, вземате скарата, тенджерите и тръгвате към морето. Там ще намерите и баба, която ще ви даде квартира за под десет лв. на легло и да не забравите да се постнете от плажа с фрапе, за което сте прежалили три лева, но пък ще ядосате другите, които не са успели да отидат.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар