Home » Скандално » Кой е Иво Карамански – кръстникът на българската мафия
Кой е Иво Карамански – кръстникът на българската мафия

Кой е Иво Карамански – кръстникът на българската мафия

Сподели новината

Роден в София, края на ноември 1959 г. Много малък, едва 5-годишен губи майка си и това дава отражение на целия му живот. Завършва спортно училище и благодарение на спорта отбива военната си служба в спортен клуб „Левски Спартак“.

В младежките си години се занимава с гребане (кану каяк) и, въпреки че достига до републиканския шампионат, по-късно е изгонен заради лоша дисциплина.

Престъпната кариера на Карамански

Престъпните му години започват от 80-те. Първата му присъда е условна (13 декември 1980 г.), със срок на изпитание от 3 години. Следващата е чак края на 87 година, като е осъден на 10 месеца поправителен труд с удръжки от трудовото възнаграждение. По същото време тече и друго дело срещу него за измама в личната собственост. Обвиняем е и по дело за фалшифициране на банкноти.

Връзките му с мафията започват през колумбийския му период – тогава живее за известно време в Колумбия, даже се говори за сътрудничество между него и Пабло Ескобар.

През 1990 г. е разкрит като лидер на 22 българи в Прага, занимаващи се с пренос на откраднати автомобили. Върнат е в България (1992 г.), но след парична гаранция така и не влиза в затвора (според слухове има „чадър“ над него от тогавашния министър Йордан Соколов).

Има други влизания в затвора (1994 г. – за грабеж в казиното на Чикаго и 1995 г. по обвинение в изнудване). Това не му пречи да се кандидатира за депутат на 37 НС ( макар и неуспешно) и да създаде през 1996 г. Профсъюз „Справедливост“.

Има жена и четири деца – три от съпругата си и едно от авантюрата му с Нели Атанасова – тв водеща и бивша гимнастичка, разкрива Криминалното.

Как загина Иво Карамански?

Животът му свършва на 39 години след поръчково убийство на 20 декември 1998 г. Застрелян е показно по време на пиянски гуляй в Симеоново от Стефан Въжарски.

Включен е в книгата „ Най-богатите българи“. Според нея оставя наследство в размер над 30 000 000 и отделно е притежавал над 20 дружества като „Корона“, „Темида 98“ ООД, „Мултифарма“ ООД и други. Освен това е имал фирми за производство на кетчуп, дини, развъждане на моруна, валутна търговия.

Обобщителни думи

Иво Карамански е известен като кръстника на българската мафия и е основна емблематична фигура в престъпните групировки у нас след разпадането на тоталитаризма.

Сочен е за един от най-силните подземни мафиоти у нас. Псевдонимът му е измислен от репортерката Ани Заркова. Известен е с факта, че говори няколко езика и има силен интерес към класическата литература. Има няколко покушения над него преди фаталното на 20 декември 1998 г. Негова е фразата:

„Добрите момчета отиват в рая, а лошите – където си поискат“.

Още криминални новини може да намерите в обновеният ежедневник на България.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар