Home » Скандално » Силвия Кацарова изригна срещу възродителния процес: „Това беше голяма грешка на тогавашните управляващи“
Силвия Кацарова изригна срещу възродителния процес: "Това беше голяма грешка на тогавашните управляващи"

Силвия Кацарова изригна срещу възродителния процес: „Това беше голяма грешка на тогавашните управляващи“

Сподели новината

Силвия Кацарова нарече за първи път пред публика на живо преименуването на българските мюсюлмани „голяма грешка на тогавашните управляващи“. Това се случи на премиерата на общата мемоарна книга на Богдана Карадочева и Стефан Димитров миналата седмица.

Солистката на култовата банда от 80-те LZ бе провокирана от невлязъл в книгата на Богдана спомен за ексцесиите по време на „възродителния процес“ в Родопския край, където по това време изпълнителката на „Дано“ е била на турне с други БГ звезди на естрадата.

„Онези, които провеждаха на местно ниво преименуването, също направиха много извращения“, категорична бе Кацарова, съобщава „България Днес“.

„При онези горе, обожествените, всичко е ясно, но долу, на ниско ниво, като кметовете на селата например, също не останаха по-назад“, изригна изпълнителката на „Обещай ми любов“.

Всъщност Силвия Кацарова и Богдана Карадочева образуваха „общ хор“ на премиерата за или по-точно срещу „възродителния процес“. Сценичната и житейска половинка на композитора Стефан Димитров върна лентата назад към свои участия през този период в родопски градове и селища, където с други популярни наши изпълнители и хумористи се опитвали напразно да развеселят местните зрители.

„Това бяха едни тъжни хора. Не реагираха нито на песни, нито на скечове… Какви неща само ми разказаха момичетата от Младежкия дом в Момчилград! Как всички мюсюлмани – от новородено бебе до 100-годишни старци, са излезли и са тръгнали към Младежкия дом, виейки като кучета. И тогава с маркучи са ги разгонили. Още ми се къса сърцето. Преболедувах го“, не скри мъката си Богдана.

„На погребения на мюсюлмани даже са викали попове“, спомни си Силвия Кацарова. Тя разкри още как са били унищожавани надгробията на мюсюлманите в цяла България. Накрая двете с Карадочева се сетиха и как тогава в районите, населени с мюсюлмани, нарочно не са продавали агнешко месо за техния Великден – празника Курбан Байрам.

Кацарова досега не бе изразявала толкова категорична позиция за „възродителния процес“.  От интервютата й досега разбираме, че в началото на 80-те е била в затвора по донос на своя бъдещ свекър пред милиционерския отговорник на квартала.

„За да остана в София, защото нямах жителство, бъдещият ми съпруг Милчо Кацаров, който учеше в Техническия университет, ми направи фалшива студентска книжка. Аз вече бях завършила Естрадния отдел на Консерваторията, а според тогавашния закон без жителство в столицата можеха да живеят само студенти“, разказа преди няколко години в медиите Силвия Кацарова.

В друго интервю пък поп певицата споделя друга версия за времето на преименуването. На нея, доверява тя, никой не й наложил името Силвия, а свекърът й Тодор Кацаров я посъветвал да отиде да си го смени сама.

Източник: Пловдив 24

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар