Home » България » Климатолог плаши с люта прогноза за сибирски студ – заговори за минус 30 градуса!
Климатолог плаши с люта прогноза за сибирски студ - заговори за минус 30 градуса!

Климатолог плаши с люта прогноза за сибирски студ – заговори за минус 30 градуса!

Сподели новината

Макар времето да се счита за сравнително предвидима променлива, понякога синоптиците също ни представят доста противоречиви прогнози и предизвикват недоумение. Като тази прогноза на климатолога Симеон Матев , който буквално ни изплаши с градуси:

„От няколко години не сме имали толкова мощен антициклон.

Циркулацията при такова формирование е да идва студен въздух от североизток км Континента. Може да докара температури от порядъка на минус 30, минус 35 градуса. Не е задължително, че този приятел ще докара такъв студ чак, но има вероятност“, това заяви в ефира на Нова телевизия Матев.

„Има два варианта. Ако това се настани на Скандинавието ни чака студена зима като2017 година. Другият вариант е след 5-6 дни този антициклон да бъде изметен и да си стои в Сибир“, каза той.

„Валежи от сняг са възможни по високите западни полета, Предбалкана и на места в Лудогорието в неделя и понеделник. Те обаче няма да са особено интензивни и в равнинната част на страната едва ли ще доведат до дебела снежна покривка. Сериозен сняг през следващите 7-8 дни няма да има“, добави Матев.

„През следващите дни не се очакват студове. Температурите ще се движат около месечната норма. В събота сутринта, със спирането на вятъра, в голяма част от страната те ще бъдат отрицателни, но няма да стигат до екстремни стойности“.

„У нас сняг, като в Щатите – толкова много и силен, няма да има“, обясни обаче Матев.

„По Коледа е далече да говорим дали ще има сняг. Нито един сериозен човек не би се ангажирал да каже дали ще има сняг тогава, но ако говорим в проценти, мога да кажа, че шансът за бяла Коледа е около 30%“, завърши той.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About Натали Славчева

Твоят коментар