Home » Полезно » Климатологът Симеон Матев: Идва застудяване и дъждове в края на седмицата
Климатологът Симеон Матев: Идва застудяване и дъждове в края на седмицата

Климатологът Симеон Матев: Идва застудяване и дъждове в края на седмицата

Метеорологично виждате, че отвън се усеща лято, по морските ни курорти има хора, които се къпят и това ще е така до края на седмицата. Времето ще е топло и слънчево.  Това заяви климатологът Симеон Матев в ефира на „Здравей, България“, цитиран от Блиц.

„Както обаче вие сами чувате, говорим само до края на седмицата.

В събота следобед есента ще си влезе в правата. Не трябва да се плашим обаче“, каза той.  „Есента има много плюсове. Това е време, в което прибираме реколтата. През нея има много фестивали. Много хора обичат уюта, а през есента се появяват първият сняг и първите мъгли“, добави Матев.

„С началото на есента има и друг факт, който се наблюдава всяка година – ледът около северния полюс започва да се увеличава“, заяви той.  „През годините назад е имало много ниски температури през октомври. Сега се очаква да бъде с температури по-високи от обичайните. Не колкото септември обаче. Септември беше с 3-4 градуса по-топъл от други години. Сякаш беше юли“, каза Матев.

„Септември ще има и температури от 2-3 градуса. Вече денят ще е по-хладен. Следващата седмица ще е по-динамична. Ще има слънце и облаци, ще има и превалявания, което е чудесно, което ще повлияе на нивата на язовирите. Знаете, че има засушаване на изток“, заяви климатологът.

По думите му валежите ще бъдат главно обаче в Западна и Северна България.

„До края на седмицата ще е топло с температури от 25-30 градуса. В събота почти в цялата страна ще има дъждове. Порои ще има на малки територии в страната, но те ще бъдат за кратко, без да нанесат сериозни щети“, каза той.

„След това застудяване от събота, неделя и началото на следващата седмица, идва октомври. Времето ще е хубаво, ще дойде времето на златната есен. Ще дойде и циганското лято, то ще дойде към 26 октомври. Циганското лято е, когато слънцето грее, но не топли“, добави той.

„През октомври температурите ще бъдат с градус до 2 с обичайните норми. Нормално е за страната температурите да са 5-10 градуса, а следобед 15-21. Времето ще е приятно през по-голямата част на месеца“, каза Матев.

Източник: Petel

Коментирай чрез Фейсбук

Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

About clslavchev

Твоят коментар