Home » България » Веселин Марешки с революционна идея: Ще даваме безплатни лекарства за пенсионерите
Веселин Марешки с революционна идея: Ще даваме безплатни лекарства за пенсионерите

Веселин Марешки с революционна идея: Ще даваме безплатни лекарства за пенсионерите

Сподели новината

Веселин Марешки е сред най-успешните предприемачи в България и политик със собствен почерк.

Името му се свързва с битката с картела в горивата, както и с уникален бизнес модел, базиращ се на ниски цени и високи обороти. Лидер е на партия ВОЛЯ и зам.-председател на Народното събрание. Роден е на 26 март 1967 г. във Варна. Завършва математическа гимназия в родния си град. Следва инженерни науки в Москва и във Варненския технически университет. На последните президентски избори за него гласуваха близо половин милион българи. А на парламентарните през 2017 г. партията му спечели 12 депутатски места. Семеен е, с две деца и две внучета. Не пие, не пуши, спортува много. Марешки даде интервю за retro.bg.

Господин Марешки, как върви кампанията на ВОЛЯ за безплатни лекарства на пенсионерите?

Само за месец над 160 000 българи се подписаха в подкрепа на новата ни кауза. Предвиждаме безплатни лекарства за пенсионерите над 65 г., но и за ученици до четвърти клас. А за учениците до осми клас – с 50% по-ниски цени на лекарствата. Забележете, че казвам ученици. Който не се образова, няма да се ползва от мярката. По този начин ще бъдат върнати много деца в училище. Това е много важна политика, която отдавна трябваше да бъде въведена. Но и сега не е късно. Ако ВОЛЯ има повече депутати в следващия парламент, ще я прокараме.

На този етап събираме подкрепа от хората. Жалкото е, че останалите партии мълчат. А тези идеи засягат всеки българин, всяко семейство. Уж са много загрижени за хората, пък за безплатните лекарства нямат мнение. Сигурно сте чели, че неотдавна дори американският президент Тръмп започна битка с високите цени на медикаментите там. Щом в богата Америка темата е приоритет, то какво остава за нашата страна?!

По повод Деня на възрастните хора пуснахте във фейсбук остър коментар – че европейските граждани тръгват по екскурзии, като се пенсионират, а нашите се чудят как да изкарат месеца.

Ами не е ли вярно? Не сте ли виждали на касата в супермаркета възрастен човек да си брои стотинките за едно мляко?! Не сте ли гледали репортажи за бити и изнасилени хора по селата за едната им пенсия?! Това е отвратително! Говори много зле за нас като общество.Вече 30 години съм близо до възрастните хора, откакто отворих първата аптека и въведох справедливи цени. Въпреки че в нашите обекти влизат различни хора – и по-бедни, и заможни, които ценят всеки лев и търсят най-изгодните цени за всичко. Но знам тревогите на пенсионерите, колко им е трудно.

Навремето, когато управляваха социалистите и имаше невиждана инфлация, идваха в аптеките и се молеха само за 2-3 таблетки, защото нямаха пари за блистер. Дотам бяха докарани! Затова съм толкова остър с БСП, защото тази партия има огромна вина нашите възрастни хора да живеят зле. Стопиха спестяванията им за една нощ в средата на 90-те. Всички, които са се изреждали да управляват, имат вина за нерадостната старост на пенсионерите. А никак не е трудно това да се промени. Трябва разум, прагматичност, грижа и воля! Много ме трогва тяхната благодарност заради нашите цени в аптеките, но мисля, че е време да има ясна и последователна държавна политика. Няма как един частен бизнес да реши проблемите на всички.

Ако сте в управлението и въведете тази политика, откъде ще се намерят пари?

Вижте, пари в държавата има. Зависи как се разпределят. Като се спрат някои ненужни харчове, като се пресече корупцията, като се запушат някои финансови течове, всичко ще си дойде на мястото. Въпрос на добър държавен мениджмънт и компетентност. Най-важното е в основата на всяка политика да стои справедливостта, мисълта за човека. Не администрацията да прави това, което на нея й е изгодно, или пък да прокарва нечии лобистки интереси в ущърб на гражданите.

Моето разбиране, както и на хората от ВОЛЯ е, че да си на власт означава да служиш на народа си. Жалко е, че много политици влизат в парламента, в институциите със съвсем други амбиции – за кариера, за лично облагодетелстване… Народът остава някъде на последно място.

Какви хора трябва да са бъдещите политици?

Успели хора със сърце. Такива, които са се доказали професионално, преди да се захванат с политика. А не безгласни букви, които гледат да си живуркат добре на държавна сметка. Седят по няколко мандата в парламента, а хората нито могат да им запомнят името, камо ли да кажат какво точно са работили и са направили за народа. Затова ние от ВОЛЯ държим много на мажоритарни избори. Нека се състезават личности, а не нагласени партийни листи.

Правителството припозна вашата идея за държавна верига бензиностанции. Какво стана с нея?

Ако зависеше от ВОЛЯ, отдавна да я бяхме направили и хората в цяла България да се ползват от справедливи цени. Това е един от проблемите в институциите ни – много бавно действат. В частния бизнес такова размотаване е недопустимо.

Не ревнувате ли, че ви взеха идеята?

За мен е важен резултатът. А кой ще я реализира, няма значение. А и хората ги интересува да зареждат по-евтино, картелът да не им съдира кожата, да имат избор. Знаете ли, всеки ден ми пишат от Шумен, Плевен, да не говорим за Северозападна България. Молят ме да отворя бензиностанция и там. Затова внимателно следя какво ще се случи с идеята за държавна верига бензиностанции. Ако я провалят, то тогава наистина ще се наложи ние да отваряме още обекти. Защото не мога да оставя хората в едни градове да са свободни от картела, а в други още да страдат.

За нашите читатели ще е интересно да споделите нещо за внучетата си?

Две са – синът ми има дъщеря, а дъщеря ми – син. Много съм щастлив. Всеки, който има внуци, знае, че те ни носят невероятна енергия, зареждат. Като ми остава време, винаги отивам да ги видя. Само като ги погледна, и се мотивирам още повече. Защото за децата правим всичко, нали?

Вие сте богат човек. Защо не изпратихте децата си в чужбина?

Синът ми учеше в чужбина. Но и той, и сестра му избраха да останат в България. Работят много, не са някакви разглезени деца. Никога не сме ги презадоволявали. Живеят съвсем нормален живот като всички на тяхната възраст. Не мога да си представя да са далеч от мен. Знам колко е тежко на хората да гледат децата и внуците си само по интернет. И се ядосвам, че старите партии нищо не направиха за толкова години, за да създадат условия нашите емигранти да се върнат.

Всеки българин, където и да е по света, би си дошъл, ако сме държава с правила, с почтеност в управлението, с грижа за народа, природата, природните богатства. Убеден съм, че бързо можем да станем най-проспериращата страна в Европа. Това ми е мечтата. Затова съм в политиката и ще се боря отново за доверието на избирателите. Наскоро четох, че японците имат една специална дума – икигай. Тя означава смисъла на живота, това, което те кара сутрин да станеш и да се трудиш. Моят „икигай“ е богата и щастлива България!

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар