Home » България » Ако 3 месеца колата няма технически преглед, ще се счита за излязла от употреба
Ако 3 месеца колата няма технически преглед ще се счита за излязла от употреба

Ако 3 месеца колата няма технически преглед, ще се счита за излязла от употреба

Сподели новината

При липса на технически преглед автомобилът се счита за излязъл от употреба. Срокът за това обаче може да бъде съкратен от 2 години на 3 месеца.

Това е част от нови мерки за премахване на изоставените автомобили в София по идея на общинския съветник Борис Бонев, пише topnovini.bg.

„Изискването за изтичане на две години от валидността на последния технически преглед е прекалено дълъг. Освен това, то не съответства с разпоредбите на Закона за движението по пътищата, тъй като липсата на годишен технически преглед предпоставя и невъзможност за сключване на задължителна застраховка „Гражданска отговорност“.

Затова едно моторно превозно средство следва да бъде считано за изоставено и излязло от употреба от момента, в който то не е преминало успешно годишен технически преглед“, смята Борис Бонев.

Той предлага и съкращаване на срока за предизвестие за доброволно премахване на автомобили от страна на собственика също ще бъде съкратено – от 3 месеца на 1 месец.

Сред идеите му е и автомобилите да се спират временно от движение, ако нямат сключена застраховка „Гражданска отговорност“. Предложението е внесено в Министерството на околната среда и водите, Министерството на транспорта и Министерството на вътрешните работи.

Според Бонев съкратените процедури за премахване на изоставените автомобили от улиците ще помогнат да се освободи значителен брой паркоместа. А това е малка, но важа стъпка в посока справяне с проблема с паркоместата в София.

Бонев цитира статистика на СДВР, според която за последните 14 години броят на регистрираните автомобили в София е нараснал с 52%. „Въпреки това, този ръст не е съпътстван нито с разширение на градските територии, нито със строителството на паркинги или инфраструктура с капацитет, който да поеме мащабите на това увеличение.

Проблемът с паркирането отдавна не е само в центъра на града, той е осезаем и по кварталите“, посочва той.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар