Home » България » Българският лекарски съюз алармира за нещо страшно!
Българският лекарски съюз алармира за нещо страшно!

Българският лекарски съюз алармира за нещо страшно!

Сподели новината

Българският лекарски съюз (БЛС) призова всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се състоят без публика.

Още вчера главният държавен инспектор доцент Ангел Кунчев oбяви, че е редно следващата стъпка в борбата с COVID-19 да бъде затваряне на заведенията и стадионите.

Ръководството на БЛС излезе с позиция, в която aлармира за задаващи се страшни неща, ако по-скоро не бъдат взети още по-сериозни мерки.

„Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест“, отчитат от БЛС.

В позицията си те пишат, че в момента се прави „реверанс към футбола“.

Ако мерките бъдат затегнати още повече, има вероятност ЦСКА – Левски да се играе пред празни трибуни. Вечното дерби е по програма в уикенда 21/22 ноември, когато ще се състоят срещите от 13-ия кръг на efbet Лига. Другият вариант е да бъдат допуснати едва 4 хиляди привърженици, каквато е разпоредбата в момента – по 1000 човека в сектор.

БЛИЦ публикува позицията на Българския лекарски съюз: 

„БЛС е силно обезпокоен от стремглавия ръст на случаите на Ковид-19 у нас. Ситуацията в България вече не е спокойна!

Всеки ден чуваме за поредната болница или населено място останали без медици. Лекарите и специалистите по здравни грижи са на ръба на психическото и физическото оцеляване. Бройката на заразените медици не спира да расте: 1831 са с потвърден коронавирус, а 21 загубиха битката с коварната болест.

На този фон докато продължава да се прави реверанс към футбола, към дискотеките и нощните заведения, излиза заповед, с която се преустановява плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения в областите със заболеваемост над 120 души на 100 хил. население. Мярка, която е категорично прибързана, защото нарушаването на нормалната лечебна дейност трябва да е последното наложено ограничение.

БЛС е категоричен, че противоепидемичните мерки трябва да бъдат последователни.

Нужна е балансирана строгост, за да съумеем да приобщим обществото към тях, защото осем месеца след началото на епидемията у нас обществото ни е разделено. Трябва да бъдем разумни!

БЛС не иска икономиката да спира и държавата да бъде затворена. Напротив – нормалният ритъм на живот трябва да бъде запазен доколкото това е възможно. Там, където могат да бъдат спазвани противоепидемичните мерки е от особена важност работният процес да продължи. Заведенията за хранене, ресторантите, кафетата, при спазване на необходимото отстояние и при осъществяването на редовен контрол, не е нужно да бъдат затваряни. За тези 8 месеца бизнесът свикна с “новата реалност”.

В дискотеките и нощните заведения, на стадионите обаче спазването на мерките е невъзможно и всички ние сме свидетели на това.

Затова, ние, българските лекари, призоваваме в най-кратки срокове за:

– затваряне и спиране на посещенията в нощни заведения и дискотеки;

– всички колективни и индивидуални спортни мероприятия, по време на които не може да бъде осигурена необходимата дистанция и спазване на противоепидемичните мерки, да се провеждат без публика.

Времето на компромиси изтече! Наша, на лекарите и специалистите по здравни грижи е отговорността да се грижим за живота и здравето на хората, Ваша, на управляващите, е отговорността за вземането на тези решения. Решения, които да подпомогнат за съхраняване на здравето на медиците и на българските граждани“.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар