Home » България » Ричард Алибегов за нощните заведения: Като оставиш 120 000 на улицата, докажи, че те са виновни
Ричард Алибегов за нощните заведения

Ричард Алибегов за нощните заведения: Като оставиш 120 000 на улицата, докажи, че те са виновни

Сподели новината

”С целия си респект към лекарите и работата, която вършат, но когато оставяш 120 000 души на улицата трябва да докажеш, че те са виновни и след това да имате екшън план.

Да се покажат данните, да се докаже, че ние пълним болниците, но затова ще ни обезщетят”. Това каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на БТВ Радио.

След националната среща на всички собственици на барове и дискотеки, ще решим как ще процедираме. Да, ние ще намалим приходите, но хората, които работят в тези заведения, ще имат работа. Много хора освободихме март месец, много хора бяха на бюрото на труда. Затворят ли ни веднъж това сигурно ще продължи цяла зима. Ако се покачва заболеваемостта няма да отворят нощните заведения. Държавна помощ в този вариант в момента най-вероятно няма да получим, посочи той.

„Проблемът не е в нощните заведения. Имаме огнища в шивашки цехове, в училища, но в нощни заведения няма. Ние нямаме болен персонал“, допълни той.

Собствениците на нощни заведения искат финансови компенсации, с които да покрият загубите за повторното затваряне през тази година заради коронавируса. В противен случай не са изключени протести. Това обяви пред БНТ Лъчезар Захариев, съпредседател на Сдружението на заведенията в България.

През последните два дни кметовете на няколко града в страната, сред които и София, издадоха заповеди за затваряне нощните клубове и дискотеки за срок от две седмици като предпазна мярка срещу разпространението на заразата. Според Захариев обаче това е дискриминация спрямо бранша. „Няма никакви медицински доказателства, че нощните заведения са развъдници на зараза“, каза той.

За утре е планирана национална среща на собствениците на заведения, на която ще се обсъди какви искания да бъдат отправени към властите. Освен с протести браншовата организация заплаши и с искане на оставките на кметовете, издали заповеди за затваряне на заведенията.

„От къде накъде кметовете ще затварят един бизнес без компенсации? Ако знаеха, че трябва да платят компенсация, нямаше да ни затворят“, каза Захариев. От бранша искат обяснения от кметовете и общинските щабове защо предприемат крайната мярка, след като в края на миналата седмица след среща със здравните власти беше решено, че нощните барове и дискотеките ще продължат да работят, но с намален наполовина капацитет.

„Даването на правомощия на областните щабове има за цел те да са бушони – те да взимат решенията за затваряне на заведения, а не правителството, и нашето недоволство да се насочи към тях“, коментира още Захариев.

„Ние не сме по презумпция нарушители“, каза още той и обясни, че в нощните заведения се спазват стриктно протиепидемичните мерки – персоналът е с маски, извършва се щателна дезинфекция навсякъде. А що се отнася до струпването на хора отвън, пред заведенията, това не било от юрисдикцията на техните управители. Единични били случаите на нарушения и точно тези обекти трябвало да бъдат затваряни.

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар