Home » Скандално » Официално: Ето какви странични ефекти има ваксината срещу K-Bид 19
Официално: Ето какви странични ефекти има ваксината срещу K-Bид 19

Официално: Ето какви странични ефекти има ваксината срещу K-Bид 19

Сподели новината

Федералното управление за контрол на храните и лекарствата в Съединените щати потвърди в доклад, че ваксината на „Пфайзер“ и „Байонтех“ е безопасна и отговаря на стандарта за спешно разрешение за използване.

Освен това нейната ефективност е 95 процента, информира БНТ.

Институцията ще реши до дни или седмици дали да разреши ваксината. Регулаторът съобщи, че препаратът е ефективен най-вече седем дни след последната доза.

При близо 43 300 доброволци страничните ефекти са следните :

-реакция на мястото на инжектиране /84.1%/

– умора /62.9%/

– главоболие /55.1%/

– скованост /38.3%/

– изтръпване /31.9/

– болки в ставите /23.6%/

– треска /14.2%/

Шест души са починали при тестовете на ваксината, разработена съвместно от американската компания “Pfizer“ и германската “BioNTech“.

Това се посочва в документ, публикуван на уебсайта на Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), цитиран от ТАСС и БГНЕС.

Има шест смъртни случая през отчетния период (2 смъртни случая във ваксинираната група, 4 в плацебо групата), се казва в документа. Отбелязва се, че в групата, получила ваксината, един участник с атеросклероза и затлъстяване е починал три дни след първата доза от лекарството, а друг участник е претърпял сърдечен удар 60 дни след прилагането на втората доза и три дни по-късно е регистрирана смъртта му.

В групата с плацебо двама души са починали от инсулт и инфаркт, като причината за смъртта на още двама участници не е установена. Половината от починалите във всички групи са над 55 години.

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) е насрочила среща за 10 декември, за да одобри ваксината, разработена от “Pfizer“/“BioNTech“. Фирмите подадоха заявление за одобрение на 20 ноември.

По-рано беше съобщено, че американските власти очакват да започнат да ваксинират жителите на страната срещу коронавирус на 11 или 12 декември. И все пак ваксината не поражда „никакви конкретни опасения за безопасността“, заяви американският регулатор, цитиран от АФП.

Данните от 38 000 американски участници в изследването разкриват „благоприятен профил на безопасност, без да са установени конкретни опасения за безопасността, които да попречат на издаването от EUA на разрешение за спешна употреба“, се казва в документа на FDA.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 2 Average: 3]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар