Home » България » Борисов: Очакваме да излезем от пандемията в края на август или през октомври догодина
Борисов: Очакваме да излезем от пандемията в края на август или през октомври догодина

Борисов: Очакваме да излезем от пандемията в края на август или през октомври догодина

Сподели новината

Очакваме да излезем от пандемията в края на август или през октомври догодина и то ако се достигне до ваксиниране на 70% от населението на Европа.

Това заяви премиерът Бойко Борисов във видео във Фейсбук след последното заседание на Съвета на Европа. Няма приказка за отваряне на Европа до края на март. Очаква се трета вълна и много тежки рестрикции, каза той.

,,Резултатите са добри, но не трябва да бъдем оптимистични, че пандемията ще приключи за Коледа. Празниците трябва да се прекарат в много тесен семеен кръг”, коментира министър-председателят и изрази особено високо мнение за работата на Урсула фон дер Лайен. “Никога нямаше да можем да се разберем между държавите-членки за ваксините без нея“, обяви Борисов.

Ако ваксините дойдат преди Нова година, ние сме готови с логистиката и можем веднага да ги доставим у нас. Бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите, уточни премиерът. ,,По отношение на ваксините, с Европейската комисия ще предложим вариант, в който да подпомогнем страните от Западните Балкани, Африка, както и нашите приятели от Украйна и Молдова”, коментира Бойко Борисов.

Заедно с темата за коронавируса, Съветът е обсъдил и изменението на климата. „Ние предложихме като Съвет 50% таван на вредните емсии. Европейският парламент прие 60%. Това е за целия ЕС и дава възможност да ни се помогне на нас повече и това да бъде бързо задействано. Това трябва да се случи през 2030 г.”, каза министър-председателят.

„Има и държави като нас, които желаят да продължат да произвеждат ток от ядрените централи, защото то е без вредни емисии“, каза още Борисов.

,,Отношенията на ЕС със САЩ са много важни. Огромни надежди се възлагат от ЕС към новата администрация на Щатите и връщането на страната в Парижкото споразумение за изменение на климата”, каза министър-председателят. Според него българските специални служби работят изключително добре с европейските служби и службите в Щатите.

Ние, като член на ЕС, подкрепяме нашите приятели от Гърция и Кипър. Настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара. Осъдихме нарушаването на договорите и провокативното движение на военни и други плавателни съди. Осъдихме и категорично нападенията над водещи личности като Еманюел Макрон и други лидери, допълни министър-председателят.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар