Home » Полезно » Баба мереше всичко с лъжички и чашки, и нямаше провал в кухнята – най-точната таблица-помощник за всяка домакиня:
Баба мереше всичко с лъжички и чашки и нямаше провал в кухнята – най-точната таблица-помощник за всяка домакиня:

Баба мереше всичко с лъжички и чашки, и нямаше провал в кухнята – най-точната таблица-помощник за всяка домакиня:

Сподели новината

Много често спазването на точното количество от дадена съставка е от първостепенно значение за правилното приготвяне на ястието. 

Това е особено важно, когато става дума за печене, тъй като тестото може да не се надигне или да стане лепкаво, ако количеството мая и брашно е неправилно.

За съжаление, информацията в рецептите понякога е нееднозначна и объркваща. Какъв е точният обем на една чаша брашно? Всички лъжици са с еднакъв размер? Не всяка домакиня има кухненска везна, но това не е е необходимо! Само с няколко прости трика можете сами да измерите правилното количество твърди и течни съставки у дома. Ето как да измерите продуктите, ако нямате везна :

мерене с чаши и лъжици

Мерителни лъжици

Рецептите предполагат, че една супена лъжица съдържа 15 мл течност, а чаена лъжичка съдържа 5 мл. Въпреки това, почти всички видове прибори имат различна форма и техният обем може да варира. Възможно е да се измери тази или онази съставка точно с помощта на измервателни лъжици от неръждаема стомана . Също така следващата схема може да ви бъде полезна:

1 супена лъжица брашно е 10 г, 1 ч.л. брашно е 3 g;

1 супена лъжица бакпулвер е 10 g, 1 ч.л. бакпулвер е 3 g;

1 супена лъжица нишесте е 8 g, 1 ч.л. нишесте е 3 g;

1 супена лъжица захар е 15 g, 1 ч.л. захар е 5 g;

1 супена лъжица масло или маргарин е равна на 12 g, 1 ч.л. масло или маргарин е 4 g.

мерителна лъжица

Препоръчваме да използвате онлайн конвертори за измервания в кухнята. Това приложение ще ви помогне да конвертирате удобно всички възможни стойности една в друга, например водни чаши, чаени чаши, супени лъжици и чаени лъжички. Той също така ще улесни работата с метричната и американската система за измерване.

Чаши за измерване

Мерителните чаши са подходящи за измерване на брашно, захар, зърнени храни и други насипни продукти. Стандартният обем на чаша в немскоезичните страни е 250 ml, а в американската мерителна чаша има около 236 ml, така че бъдете внимателни и изберете обема, който е по-удобен за работа.

С помощта на мерителни чаши можете да претегляте не само твърди, но и течни съставки, както и масло. Съществуват следните коефициенти на преобразуване на милилитри в грамове:

1 чаша брашно е равна на 110 g;

1 чаша едро смляно брашно е 140 г;

1 чаша захар е равна на 220 г;

1 чаша овесени ядки е 95 г;

1 чаша ориз е равна на 220 г;

1 чаша сол е равна на 255 г;

1 чаша растително масло е равна на 230 г;

1 чаша прясно мляко е равна на 258 г.

Препоръчваме да използвате измервателни чаши от нечупливо и термоустойчиво стъкло . Подобни съдове не се повреждат в микровълнови фурни и съдомиялни, повечето от тях могат да се нагряват във фурната или да се поставят на пара.

мерителни чаши

Ако нямате възможност да закупите специални измервателни чаши, можете да използвате обикновени съдове, които имате в кухнята. Конвенционалните големи чаши за кафе често имат обем от около 300 мл, по-малките от 80 до 200 мл. Изберете чаша, която е удобна за вас, разберете точния й обем и го използвайте вместо мерителна чаша за постоянно. Това ще ви спести време, когато готвите различни ястия.

чаши за кафе

Работата по приготвянето на печива и гозби може да бъде много по-лесна, ако използвате нашите прости, но ефективни съвети. Споделете и своя опит в кухнята – може да помогнете на някого със съвет!

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар