Home » Полезно » Посейте семената от пипер по този начин! Разсадът пониква бързо и не боледува!
Посейте семената от пипер по този начин! Разсадът пониква бързо и не боледува!

Посейте семената от пипер по този начин! Разсадът пониква бързо и не боледува!

Сподели новината

Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин.

Този метод ви позволява бързо да получите здрав и силен разсад. Има достатъчно място за развитие на корените и листата. Няма да съжалявате!

Необходими са ви:

съд с дълбочина най-малко 5 см
семена от пипер
универсален субстрат
тънки шишчета от дърво
субстрат от кокосови влакна
вода

Поставете сухия субстрат в избрания съд, оставяйки около 1,5 см от ръба. Разбъркайте го добре с ръце.

Ограничете редовете с дървени шишчета: разстоянието между тях трябва да бъде 4-5 см. Така разсадът ще има достатъчно място за развитие, корените няма да се преплитат и ще можете да избегнете появата на болести, тъй като разсадът няма да бъде твърде гъст.

Подгответе семената. Ако е необходимо, предварително ги накиснете във вода и ги дезинфекцирайте. Използвахме купени семена, които вече са готови за сеитба, без да е необходимо да се накисват и дезинфекцират.

Поставете семената върху субстрата, като между тях оставите интервали от 2,5-3 см. Това е необходимо, тъй като разсадът се пресажда, след като се появят 2-3 истински листа. На този етап те успяват да развият доста големи корени. Ако няма достатъчно място за растеж, разсадът ще се издължи поради липсата на светлина и по време на пресаждането рискът от увреждане на корените.

Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин

Покрийте семената със субстрат от кокосови влакна. Той е стерилен и не позволява развитието на мухъл и гъбички. Освен това, позволява на въздуха да прониква и е хидрофилен, осигурявайки оптимална влажност. По този начин разсадът ще диша добре, няма да му липсва влага и няма да се разболее.

Разсадът от пипер пониква бързо, ако го засеете по този начин

Навлажнявайте умерено субстрата от кокосови влакна.

Поставете съда със семената на топло място (20-25 градуса‌).

Разсадът от пипер ще поникне след 10-14 дни. През това време поддържайте влажността на субстрата, като добавяте вода, когато е необходимо, но не прекалено: излишната вода може да доведе до гниене на семената.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар