Home » Скандално » Икономист алармира: Чака ни тежка зима, хората ще се борят за оцеляване
Икономист алармира: Чака ни тежка зима хората ще се борят за оцеляване

Икономист алармира: Чака ни тежка зима, хората ще се борят за оцеляване

Сподели новината

Цената на природния газ скача с 36%, а цената на тока и парното се увеличава с 20%. Прогнозите са за поредно поскъпване с 20-30% след Нова година, алармира Скандални.

„Нищо хубаво не ни предстои. Чака ни сериозна и тежка зима. Цената, която сега ни удря, е отражение на поскъпването на природния газ преди 6 месеца. Покупателната способност на хората ще пада. Ако сега за седмични покупки плащаме в магазина средно 70 лв., то след Нова година за същите неща ще ни трябват 100 лв.“, прогнозира икономистът д-р Пламен Иванов в студиото на „България сутрин“.

Той вижда основната причина за кризата в липсата на работещи институции. В месеци на избори и съставяне на правителство институциите и регулаторите са в статут на изчакване на новата власт.

„Политическите неразбории минаха през регулаторните и стигнаха до обикновения човек. Получава се рекордна инфлация. Обещанията на политиците се препокриват – всички говорят за светло бъдеще. У нас настоящето е проблемът, не бъдещето“, коментира икономистът.

Според него голяма част от поскъпването на стоки и услуги е спекулативно.

„Когато като производител ви се вдигне цената на производството – вдигате цената на продукцията, но дали тя е реална? Има увеличение на продукти, които не зависят от цената на газта“, категоричен беше д-р Пламен Иванов.

Икономистът прогнозира, че съвсем скоро хората ще започнат да изпитват проблеми и с изплащането на кредитите си.

„Когато се вдигнат цените на тока и парното, тогава ще започне да се вижда и необслужването на кредити и хората ще започнат да изпитват проблем с физическото си оцеляване“, алармира експертът.

Той добави към списъка с проблемите за решаване и липсата на регулация при ценообразуването.

„Заради липсата на участието на регулаторните органи се стига до такива високи амплитуди в цените на енергията. Това идва от самото определяне на методологията на ценообразуването. Чак сега виждаме показни акции на ДАНС и прокуратурата с влизане в офиси“, коментира Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Другият проблем, с който държавата трябва да се справи, е раздутата администрация. Експертът е убеден, че от нея могат да бъдат спестени много държавни средства.

Източник: Пловдив 24

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар