Home » Рецепти » Ей така се прави кисело зеле БЕЗ претакане – точно за 3 дни вече е готово за хапване и сармички:
Ей така се прави кисело зеле БЕЗ претакане - точно за 3 дни вече е готово за хапване и сармички:

Ей така се прави кисело зеле БЕЗ претакане – точно за 3 дни вече е готово за хапване и сармички:

Сподели новината

Не си българин, ако не правиш кисело зеле за зимата! Е, това разбира се е казано в рамките на шегата, но е факт, че в почти всеки дом се прави ферментирало зеле. 

Класическия вариант – бидонче на терасата или на междуетажната площадка и после само отваряш и вадиш за салатка или сармички.

Всеизвестни са полезните свойства на ферментиралите храни и в частност – киселото зеле. То е пълно с витамини и отлична превенция за вируси през студения период.

Днес обаче от Скандални ще се съсредоточим върху технологията за приготвяне на киселото зеле и по-точно – за най-лесната рецепта за кисело зеле без претакане, точно за 3 дни.

кисело зеле без претакане

Как се прави кисело зеле за 3 дни?

Има много домакини, които се въздържат от приготвяне на зеле, единствено заради миризмата, която се усеща по време на претакане. Не крием, че е доста отблъскваща и вероятността съседите ви да роптаят срещу това, е много голяма. Имаме добра новина за вас.

Ще разберете рецептата за зелето трепач, готово по бързата процедура. Никой няма да узнае, че на терасата си складирате точно този продукт, дори онези, чиито обоняние е достатъчно изострено.

Ферментацията, за която ще разкажем по-долу, се нарича „дива ферментация”. Счита се, че този начин за приготвяне на зеле е най-здравословен и можете всяка седмица да го правите.

Най-напред се подготвя солен разтвор, включващ вода и сол. На 1 литър вода се добавят 30 грама морска сол. Колкото по-ситна е тя, толкова по-лесно ще се разтвори в течността. Всичко е толкова просто, че няма как да ви затрудни.

солен разтвор

Зелето можете да го приготвите нарязано или не. Сами трябва да решите това, съобразявайки се със съда, в който ще го съхранявате.

Ако искате да ползвате голям стъклен буркан, нарежете го на ситно и го залейте със соления разтвор. Най-отгоре сложете някаква тежест, защото иначе зеленчукът ще изплува над солената смес и ще мухляса. Този метод за приготвяне на зеле забранява ползването на капак. В противен случай е невъзможно да протече процес по ферментиране. Отгоре покрийте с марля или тензух, така че да не влиза мръсотия в буркана.

буркан с тензух

След това можете да поставите на топло място, което не е под преките лъчи на слънцето. На третия ден вече можете да опитате. Ще се уверите, че ферментирането е започнало. Най-вкусно е обаче след седмица.

Ако веднъж опитате това зеле без ферментиране, ние сме сигурни, че никога повече няма да искате да вкусите друго.

Източник: За жената

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар