Home » Скандално » Интригата „Хемус“: Лъснаха скандални чатове между прокурор и човек на ГДБОП
Интригата "Хемус": Лъснаха скандални чатове между прокурор и човек на ГДБОП

Интригата „Хемус“: Лъснаха скандални чатове между прокурор и човек на ГДБОП

Сподели новината

Той ще чака, не аз него. Ще ме вземете. Разбрахме ли се? Това е част от написаното от прокурор към служител на ГДБОП в чат-комуникация, видя Скандални.

Тези думи, след като прокуратурата даде пресконференция за оказан натиск към прокуратурата от страна на ГДБОП, е била изтрита.

От нея става ясно, че авторът на съобщенията по никакъв начин не се чувства притиснат, напротив. Казва кога ще се появи за разпит на важния свидетел и обвиняем по аферата за АМ „Хемус“, нарежда да го вземат и се държи ултимативно с репликата „Разбрахме ли се“.

Което пък влиза в директно противоречие с твърденията на подчинените на Иван Гешев, че са били подложени на натиск заради бившия служител на НАП, превърнал се в куриер на Бойко Борисов и върхушката на ГЕРБ при грабежа на 53 млн. лева, откраднати от лот 5 на аутобана.

„По никакъв повод и по никакъв начин не съм оказвал натиск върху прокуратурата да върши каквото и да било и не съм използвал обидни думи срещу тях“.

Това заяви началникът на ГДБОП Калин Стоянов на извънреден брифинг в неделя, след като по-рано прокуратурата обвини МВР, че е оказвала натиск върху прокурори по разследването за източване на магистрала „Хемус”.

Скандални чатовеПрокуратурата даде два брифинга днес, като на втория присъстваха и главният прокурор Иван Гешев, както и заместникът му Борислав Сарафов.

„Поводът, по който беше проведена срещата в ГДБОП вчера е това, че работещите по случая служители ми докладваха, че за втори пореден път в рамките на три-четири дни не може да се разпита лице по делото, което е готово да разкаже цялата схема и най-вече кой, по какъв начин и къде е предал изтеглените от банката 54 млн.лв. за строителството на ЛОТ 5 от АМ „Хемус“, поясни Стоянов.

„Един от главните прокурори по делото е заявил, че не го интересува какво ще разкаже лицето“.

„Бях длъжен да проверя ситуацията и по този повод отидох в службата, за да разговарям с прокурорите и най-вече откъде е тази незаинтересованост по това обществено значимо дело“, каза Стоянов. „Изказах лично мое мнение пред тях как бих постъпил, ако бях на тяхно място, а именно, че бих направил всичко необходимо за човека, който е готов да разкаже за разплитането на цялата схема“.

„Ако смятате, че желанието ни да стигнем до край в разплитането на това сложно престъпление е форма на натиск, аз съм безкрайно учуден“, заяви Стоянов. „Има образувано досъдебно производство срещу служители на ГДБОП, а може и срещу мен затова, че ние просто искаме да стигнем до край по този случай“.

„Два пъти правим опит обвиняемият да бъде разпитан и два пъти не успяваме. За да си вършим работата ставаме и лични шофьори на прокурорите, защото някои не знаят къде се намира ГДБОП.

Идеята на разследването е да стигне до най-високите нива на престъпност“, каза в отговор на обвиненията на прокуратурата началникът на сектора за разследване на икономически престъпления в ГДБОП Александър Анастасов.

От ГДБОП обявиха, че обмислят дали няма основание за образуване на преписка по чл. 288, където се казва, че орган на властта, който осуети преследване, се наказва със затвор.

„Вие направете сметка кой осуетява разследването и дали по този начин не се инсценира напрежение между институциите. В момента се разпитват двама служители на ГДБОП. Надяваме се тази бързина на прокуратурата да я видим и за значими за обществото разследвания“.

Мигнюз

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар