Home » Полезно » Как да използваме олиото, че с 1 бутилка да изкараме 3 месеца?
Как да използваме олиото че с 1 бутилка да изкараме 3 месеца?

Как да използваме олиото, че с 1 бутилка да изкараме 3 месеца?

Сподели новината

Въпреки че слънчогледовото олио е няколко пъти по-евтино от маслото, то все пак представлява значителна част от хранителния бюджет на нашето семейство. Няма как да не го използваме: добавяме растително масло към тестото, готвим с него основни ястия, подправяме салати…

За да спестя от растително масло, ще направя всичко възможно, а и както цената му скача постоянно няма как да не се замислим и за това.

Например, преди едно семейство от 4 души харчеше по 4 бутилки слънчогледово олио на месец. Сега една бутилка е достатъчна за 2-3 месеца. Кажете, спряхте ли да готвите? В никакъв случай! Простите женски трикове помагат да спестите от растително масло. Прочетете повече за тях по-долу.

Трик на производителя

Кой би си помислил, че самият производител ще ни помогне да спестим от растително масло? Следващия път, когато отворите прясна бутилка олио, не бързайте да изхвърляте чинията с пръстен, който служи като капачка на гърлото. В крайна сметка може да се използва като дозатор.

Модерни джаджи

Дори ако вече сте се отървали от предпазителя, пак можете да спестите от олиото. За да направите това, отрежете чучура на голямата спринцовка и направете дупка в капачката на бутилката. Поставете изрязания нос в него. Закрепете го със суперлепило, ако е необходимо.

Домашният дозатор за многократна употреба е готов! Да, не изглежда много естетически красиво, но на практика е нещо незаменимо. А за красота можете да закупите специален метален дозатор.

Спрей също може да помогне за пестенето на масло по време на готвене. Едно докосване е достатъчно, за да намажете цяла тава или да подправите салата. И всъщност това са 2-3 капки масло. Част от маслото вече се продава в бутилка със спрей и приставката може да се използва повторно. Може да се закупи и отделно. Всеки пулверизатор ще свърши работа!

Опитните готвачи не са твърде мързеливи да използват кулинарни четки при готвене. В крайна сметка те не само помагат за разпръскването на олиото върху повърхността на продукта и съдовете, но и значително го спестяват. Благодарение на силиконовата четка, няколко капки масло могат да намажат голяма тава за печене. В крайна сметка е и удобно!

Как иначе да пестим олио

Говори се, че съветските готвачи са били истинските гении в спестяването на храна. Всъщност в онези дни на масата се сервирало минимално количество пържени храни. Месото и кюфтета били задушени, а гарнитурата била предимно сварена.

Така работниците в столовата не само спестявали олио, но и се грижили за здравето на посетителите. И дори хрупкавите картофи не трябва да се пържат в 2 чаши врящо олио. По-добре го изпратете във фурната!

Съгласен съм, че е много трудно да се пести от растително масло, ако сте свикнали да го добавяте към всяко второ ястие. Нищо обаче не ви пречим да промените леко дневното си меню. Грижливите домакини знаят, че дори вкусни бисквитки могат да се приготвят без грам масло. Човек трябва само да опита!

Споделете тези трикове с вашите приятели, за да могат и те да пестят от скъпото олио.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар