Home » България » КЕВР наточи секира! Ето какви цени на тока и парното ни очакват от 01.01.2022 г.:
КЕВР наточи секира! Ето какви цени на тока и парното ни очакват от 01.01.2022 г.:

КЕВР наточи секира! Ето какви цени на тока и парното ни очакват от 01.01.2022 г.:

Сподели новината

Комисията за енергийно и водно регулиране публикува доклади с изчисления за новите тарифи за електрическата и топлинната енергия от Нова година.

Предвижда се от 1 януари токът за бита да поскъпне средно с 11,5%, а парното и топлата вода – средно с 13 на сто, съобщи БНР.

По-конкретно цената на електроенергията за домакинствата се очаква да се покачи с 11% за клиентите на ЧЕЗ и ЕВН и с малко над 12% за абонатите на Енерго про.

Това са процентите за дневните тарифи, а за нощното потребление според разчетите на КЕВР ще има корекция с около 20% нагоре.

При парното и топлата вода картината на задаващите се повишения в отделните градове е доста разнообразна.

За София поскъпването на топлоенергията е едно от най-големите – около 30 на сто. Само с процент по-малко ще е скокът в Разград.

С 24-25 на сто повече ще плащат за парно и топла вода във Враца и Велико Търново.

Поскъпването в Бургас е с 15 процента. Между 1 и 5 на сто повече ще струва топлоенергията във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъждани на 15 декември.

По закон новите тарифи, утвърдени от енергийния регулатор, трябва да влязат в сила от 1 януари, не е ясно обаче как ще се развият събитията, тъй като новоизбраното правителство вече обеща да няма поскъпване за домакинствата.

В същото време единствената категорична заявка на новия премиер Кирил Петков е, че засега излизането на битовите потребители на свободния пазар се отлага и цените за тях и догодина ще продължат да се регулират от КЕВР, но той не каза, че регулираните тарифи ще бъдат замразени.

Източник: Гласнюз

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар