Home » Клюки » Тайната връзка на Лили Иванова с Путин
Тайната връзка на Лили Иванова с Путин

Тайната връзка на Лили Иванова с Путин

Сподели новината

Топли отношения с руския президент Владимир Путин през годините поддържа примата на българската естрада Лили Иванова. Последният жест, който той лично направи за нея, бе да й изпрати специална телеграма по случаи 80-годишния й юбилей преди 2 години.

Поздравителният адрес беше предаден на певицата чрез посолството на Москва в София, като по този начин руският президент всъщност изпревари българския си колега Румен Радев и пръв честити личния повод на певицата.

Всеизвестно е, че Лили се ползва с голямо уважение както в Русия, така и във всички страни от бившия Съветски съюз като Украйна, Молдова, Казахстан, Грузия, Армения и в прибалтийските държави Литва, Латвия и Естония. Тамошната публика все още помни изпълнителката на „Камино“, чиято звезда в СССР изгря в края на 60-те години на ХХ век.

Първият й албум в Москва е издаден през 1968 г., а само в Съветския съюз се предполага, че са продадени 5 милиона нейни плочи. Броят на концертите на Лили в Русия и бившите съветски републики надвишава 3000.

Кариерата й в Русия е впечатляваща през годините, както и медийният интерес към личността й. През 2013-а записва нови песни на руски език по текст на изключителния поет Иля Резник и участва в неговия тържествен юбилеен концерт в Кремълския дворец в Москва. В Русия винаги са възприемали Лили Иванова като културен посланик на България и са й оказвали необходимото внимание както по времето на социализма, така и в демократичните времена.

Самата Лили има много приятели сред музикалния и културния елит там. Какво обаче е отношението на самия Путин към нея?

Припомняме, че топлата им връзка датира от преди повече от 15 години. През 2006 г., отново в качеството си на президент на Русия, Владимир Путин изрази огромната си почит към българската естрадна звезда, издавайки лично заповед тя да бъде наградена с ордена „Екатерина Велика“ – престижно отличие, което се връчва само на жени за техните постижения в областта на културата, благотворителността и културно-историческите връзки с Русия.

Неговата първата носителка е самата Маргарет Тачър. Ордена си певицата получи на специална церемония в руското посолство в София и все още го вписва като една от най-ценните награди и отличия, които въобще е получавала през завидно дългата си певческа кариера.

Две години по-късно, през 2008-а, Владимир Путин лично разговаря с Лили Иванова по време на посещението си у нас, когато пристигна за тържествения концерт в зaла 1 на НДК по случай откриването на Дните на руската култура в България.

На сцената пяха Иосиф Кобзон и други видни руски музиканти, а Лили заедно с естрадните си колеги от България бе сред ВИП гостите в залата. След концерта руският президент специално пожела да разговаря на четири очи единствено c Лили, пише „Ретро“.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар