Home » Полезно » Ето какво да направим с доматите след проливните дъждове, за да спасим реколтата:
Ето какво да направим с доматите след проливните дъждове за да спасим реколтата:

Ето какво да направим с доматите след проливните дъждове, за да спасим реколтата:

Сподели новината

Все повече хора решават да заложат на домашно отгледаните зеленчуци и плодове – не задължително в оранжерия, много от нас засаждат по няколко корена краставици и домати в някое кътче на двора, градината или дори – на терасата.

Най-сладки, както знаем, са домашно отгледаните домати – едри, сочни, ароматни, сравнение не може да става с тези, които купуваме в магазина! Всеки земеделец обаче, бил той и аматьор, е неподвластен на капризите на природата. Като проливните дъждове, които от няколко дни се изливат над цялата страна и заплашват да съсипят реколтата.

Ако искате да разберете как да предпазите доматите от лошото време и как да спасите реколтата , вземайки  адекватни мерки , четете по-нататък:

Ето и кои са тайните за отглеждане на добра реколта от здрави домати в домашни условия, които могат да ви помогнат да се сдобиете с по-вкусни, по-големи и повече на брой зеленчуци.

реколта домати

Доматите, макар и влаголюбиви, не изискват често поливане. Повишената влажност води до напукване на плодовете, обрастване, благоприятства развитието на болести. Не е трудно да се контролира нивото на влажност при нормално време, но какво да правим с доматите, ако вали всеки ден?

Защо честите дъждове са опасни за доматите

Постоянните валежи разкалват почвата, уплътняват я, изместват въздуха. Създава се среда, в която азот, фосфор, калий и други хранителни вещества се трансформират във форма, недостъпна за растенията. Корените на доматите, постоянно намиращи се във влажната, лишена от кислород земя, се задушават и умират. Влагата постоянно се изпарява от почвата, кондензатът се утаява, натрупва и се задържа върху доматените храсти. През това време се създават идеални условия за развитие на патогени на късна мана, антракноза, септориоза, брашнеста мана, различни форми на гниене и други гъбични заболявания.

домати в дъжда

Внимание! При нормално време развитието на гъбичките може да се контролира, лечението може да се извърши в началните етапи. А при висока влажност болестите придобиват характера на внезапни, сериозни огнища и епидемии. Постоянните валежи неизбежно водят до факта, че процесът на узряване на плодовете се забавя или затруднява, това е особено забележимо при храсти от едроплодни сортове. Доматите растат не просто големи, а огромни, придобиват уплътнения и влакна по стъблото, появяват се пукнатини и дори зелените домати загниват.

Тези, които вече са започнали да узряват, страдат не по-малко, върху тях се появяват идентични лезии. Друг проблем, свързан с постоянните дъждове, е активният растеж на плевелите. Тревата се появява дори в най-добре поддържаните зони, където се отделя специално внимание на плевенето. Плевелите се развиват много бързо и накрая запушват лехите с домати.

напукан домат

Как да спасим домати в дъждовни периоди

Оставянето на домати във водата и изчакването на хубаво време, за да предприемете някакви действия, не е опция, тъй като рискувате да загубите значителна част от плодовете и храстите като цяло. Има няколко начина за решаване на проблема, навременната намеса ще помогне да се предпазят доматите не само от загубата на такава ценна реколта, но и от развитието на болести.

Нормализиране на влажността

Необходимо е почвата да се разрохква възможно най-често в лехите и между редовете (най-малко 5 см дълбочина). Така се решават три проблема – водата не застоява, почвата не се уплътнява, корените получават кислород. При ежедневни валежи това може да бъде трудна задача, затова организирайте дренажни системи, направете надлъжни канали по протежение на лехите, по които ще се отвежда излишната влага. Когато градината е в ниско разположена зона и дъждовните летни сезони не са необичайни, препоръчително е да се изградят високи лехи с добър, надежден дренаж. Не трябва да забравяме за правилата на сеитбообращението, трябва да се изградят няколко такива структури. На различни форуми можете да намерите много опции за прости повдигнати лехи, които ще издържат много години.

Внимание! Когато изграждате дървени издигнати лехи, трябва да изберете най-здравата дървесина, която е по-малко податлива на гниене, като бор, ясен или дъб. Въпреки устойчивостта на материала към влага, повърхността трябва да бъде обработена със защитно, проникващо импрегниране срещу гниене.

В допълнение към разрохкването на почвата при дъжд, трябва внимателно да наблюдавате излишната растителност. Плевенето с подрязване ще бъде трудно и неефективно, растенията ще започнат да произвеждат много издънки от корена. По-добре е да извадите плевели с корени и да ги извадите от лехите или да ги поставите в компостна кутия. Излишната влага допринася за активния растеж на зеленината, която отнема храната от плодовете и затруднява проветряването, растенията не могат да изсъхнат.

Можете да възстановите нормалната циркулация на въздуха, като изтъните листата и премахнете излишните плодове. През неблагоприятни периоди клоните на доматите трябва да се повдигат. Плодовете, лежащи в калта, ще изгният и клоните могат да се вкоренят там, където не са необходими.

домати торене

Наторяване

Обилните, чести валежи извличат хранителни вещества от почвата. Хранителният дефицит се забелязва 5-10 дни след края на опасния период, особено при младите, наскоро засадени домати. Торовете трябва да се прилагат веднага щом дъждовете преминат, в разрохкана, чиста от плевели почва. В периода от края на юни до началото на юли трябва да внимавате с азотното торене, излишъкът от елемента ще доведе до образуването на масивна зеленина в ущърб на плодовете.

Намален имунитет на растенията към болести и вредители. В този случай е по-добре да използвате минерални комплекси, където процентът на калий и фосфор е много по-висок от азота.

Как да обработваме домати в дъжда

Изключително трудно е да се извърши пръскане, когато вали всеки ден, валежите отмиват защитните препарати още преди да заработят. Следете дългосрочните прогнози за времето от засаждането до последната реколта. Това е единственият начин да изберете подходящия момент за извършване на всички необходими обработки, за да имате време да предпазите доматите от различни проблеми.

Внимание! Фитофтората се появява първо в условия на висока влажност. Можете да се отървете от гъбичките само в началните етапи на развитие, в напреднали случаи доматите не могат да бъдат лекувани. Опитните градинари се съветват не само да гледат прогнозата за времето, но и да разгледат внимателно картофените лехи. Ако по листата и стъблата започнат да се появяват тъмни петна, това означава, че скоро болестта ще премине и върху доматите, и е необходимо незабавно да се извърши превантивна обработка.

реколта от домти

Народни средства за лечение на фитофтора

Всички народни рецепти са предназначени да предотвратят развитието на фитофтора, те не могат да се справят с лечението дори в началните етапи. Изберете няколко опции и редувайте различни продукти през целия вегетационен период на доматите.

Лек (Рецепта и начин на приложение)

Чесън

Спорите на гъбичките, които все още не са се събудили, умират от чесъна, първото пръскане трябва да се извърши преди появата на първите завръзи, а второто след още 10 дни. Следващите сесии се повтарят на всеки 2 седмици. Изсипете 1,5 чаши счукани глави или стъбла чесън в кофа с вода, оставете за един ден, филтрирайте, добавете 2 грама калиев перманганат и разбъркайте добре.

Кисело мляко и йод (пръскане)

Към 4 литра вода се добавят 1 литър кисело мляко и 10 капки йод. Киселото мляко трябва да се филтрира преди смесване с вода. Първото третиране се извършва преди образуването на завръза, като процедурата се повтаря на всеки 7-14 дни. Разтворът трябва да навлажни обилно целия храст.

Прясно мляко и йод (поливане)

Смес за защита от болести и по-бързо узряване на плодовете се приготвя от литър обезмаслено мляко или еднопроцентен кефир и 10 капки йод на кофа вода. Под всеки храст се излива литър разтвор.

Пепел

Обработката се извършва 3 пъти за целия сезон – седмица след засаждането, по време на цъфтежа на първите цветове и веднага след появата на завръза. Половин кофа пепел се взема за 10 литра вода, оставя се да преседи в продължение на 3 дни, след това инфузията се филтрира, долива се вода до 30 литра, добавят се 50 грама течен сапун.

Ако такива обработки се извършват преди началото на дъждовното време, тогава рискът от заразяване на доматите с фитофтора е сведен до минимум. Рецептите със сигурност ще бъдат полезни за градинари от региони с труден климат.

 
Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар