Home » България » Пълен шаш! Такава къща се строи за първи път в България! Стъписани съседи питат законно ли е това? /СНИМКИ/
Пълен шаш! Такава къща се строи за първи път в България! Стъписани съседи питат законно ли е това? /СНИМКИ/

Пълен шаш! Такава къща се строи за първи път в България! Стъписани съседи питат законно ли е това? /СНИМКИ/

Сподели новината

В благоевградското село Дебрен построиха сграда, чиито основи се крепят на двата края на дере, а долният етаж е увиснал във въздуха. Местните жители настояват построеното да бъде премахнато.

От една страна, защото според тях сградата е незаконна, а от друга – защото се притесняват от наводнение, което неведнъж е застигало долните етажи на къщите им.

село Дебрен„Всичко започва през 2013 г., когато нашата улица разбра, че в част от моста надолу се отдават площадки под наем, но с учредено право на строеж. Събрахме подписка – 110 човека, че сме против застрояването на дерето… Нашите опасение са, че ще се наводни. Тук става една тапа и всичко ще влиза при нас.

Отделно какво е това нещо – да се строи на въздух, над река? Това са зелени площи тук, надолу направиха 5 пейки, за да изпишат пари, а тук ни оставиха без бордюр, без нищо”, коментираха засегнатите жители, цитирани от bTV. От Басейновата дирекция съобщиха, че постройката е незаконна.

Къща върху дере„На първо четене – изградена несъгласно Закона за водите. В Закона за водите, в чл. 143, т. 4 категорично е забранено извършването на строежи върху покрити участъци от подводните обекти. Ние сме уведомили общината и регионалния отдел на Национален строителен контрол, че е недопустимо изграждането на строежи. Въпреки това главният архитект издава разрешение за строеж.

Сезирали сме всички компетентни органи, които имат правомощия. Нашата задача е да контролираме проводимостта на дерето”, заяви Радослав Георгиев от дирекцията. Формулировката на продажбата, доколкото помня почти точно, е продажба на въздух над дере. Дотам стигнахме – продавахме всичко, сега продаваме и въздух. Това беше тогава коментарът на съветниците.

Търгът беше обявен за ден Байрям, огледът беше на втория ден на Байряма, продажбата на третия ден.

По принцип търговете в нашата община се провеждат инкогнито – тайно от всички. Знае само човекът, който е заинтересован от това”, коментира казуса общинският съветник Верхад Ислямов. Собственичката на строежа – Кира Вълкова, твърди, че не вижда нищо лошо в построената над дерето сграда.

Къща върху дере шашна България „Защо да не е нормално? Да не строим само ние във въздуха? Това е сухо дере.

Не е река, а дере”, заяви тя. Кметът на самото село Дебрен пък заяви, че няма отношение към казуса, тъй като по времето, когато е текла процедурата по узаконяване, тя не е била на власт.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар