Home » България » Маймунската шарка вече е в България! Ето кои и къде са първите заразени!
Маймунската шарка вече е в България! Ето кои и къде са първите заразени!

Маймунската шарка вече е в България! Ето кои и къде са първите заразени!

Сподели новината

Потвърдени са първите два случая на маймунска шарка в България. Единият е настанени в Инфекциозна болница, другият във ВМА. Става дума за германец и българин, съобщава bTV.

Преди минути са излезли резултатите от тестовете им.

От Министерство на здравеопазването заявиха следното:

„Към 23.06.2022 г. в страната са потвърдени два случая на маймунска вариола. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние. Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи.

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават“.

Над 1000 са случаите на маймунска шарка в незасегнати досега държави към 10 юни, съобщи Световната здравна организация (СЗО).

Първи случай на маймунска шарка в Румъния беше регистриран на 14 юни.

Броят на регистрираните в Германия случаи на заразяване е нараснал до 113, което е рязко увеличение спрямо предния ден, когато са били 80. Това отчете института „Роберт Кох“.

Здравната служба на Обединеното кралство съобщи, че в Англия и Шотландия са открити допълнителни случаи на маймунска шарка, с което общият брой на заразените в страната към вторник е 321.

Междувременно първият случай на маймунска шарка в Гърция беше официално потвърден с лабораторни тестове.

Блиц

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар