Home » Здраве » Петър Дънов даде рецептата на чудодеен цяр с жълт кантарион, който се приготвя през юни
Петър Дънов даде рецептата на чудодеен цяр с жълт кантарион който се приготвя през юни

Петър Дънов даде рецептата на чудодеен цяр с жълт кантарион, който се приготвя през юни

Сподели новината

Една от най-популярните билки по нашите географски ширини е жълтият кантарион . Той присъства като задължителна съставка във всички билкови чайове, които така обичаме в студеното време.

Дори децата могат да разпознаят в полето нежните жълти цветчета, а много хора събират сами кантарион за зимата. Билкари и фитотерапевти го поставят в топ 10 на най-използваните билки. Заради лечебната му сила народът го нарича още Христова чудотворка или Христова кръв.

Среща се и с имената звъника, порезниче, кърски чай, сечено биле, шуплек. У нас той е разпространен почти в цялата страна. Расте на цели поляни по откритите места, храсталаците и редките гори. В народната медицина се използва като болкоуспокояващо, противовъзпалително и заздравяващо средство.

жълт кантарион сушен

Според психиатъра д-р Веселин Герев жълтият кантарион е силно лекарство и мощен антидепресант. През последните години популациите на жълт кантарион намаляват в резултат на интензивно и неправилно събиране на билката. Затова е важно да се знае, че лековитостта, доброто качество и цена, както и опазването на лечебните растения за в бъдеще зависи от знанията и уменията на берачите и от съхранението на суровината.

Жълтият кантарион цъфти през цялото лято като събирането му започва около Еньовден. Събират се стръковете, когато поне 1/3 от цветчетата му са разцъфнали. Отрязват се на дължина до 20 см от върха с остър нож, сърп или коса. Събирачите казват, че технологията на събирането му не изисква специални знания, но предупреждават, че презрелият кантарион губи лечебните си свойства и затова не трябва да се бере.

жълт кантарион цветове

За да се опазят находищата, се препоръчва да се оставя поне една трета от тях за възпроизводство, както и да не се бере от едно и също място.

Самият Петър Дънов приживе е определял жълтия кантарион като една от най-силните билки, виреещи у нас. Той е завещал легендарната си рецепта за масло от кантарион , което се използва при редица заболявания. Ако се прилага външно, облекчава всякакъв вид болки – ишиас, дископатия, болки в ставите, ревматизъм и др. Вътрешно пък цери язва, гастрит, сърцебиене, дихателни и храносмилателни проблеми, прочиства организма и подсилва имунната защита стократно.

масло от кантарион

По рецептата на Дънов лесно в домашни условия можете да приготвите маслото, което има годност до една година при правилно съхранение в хладилник.

За целта е необходимо до гърлото на стъклен буркан или шише да се напълнят свежи цветчета жълт кантарион и да се залеят със зехтин. Затварят се с капачка с дупки, за да може сместа да диша. Съдът се оставя 40 дни на слънце.

масло жълт кантарион

След като сместа придобие червеникав оттенък, се филтрира през кърпа или тензух и се прибира на тъмно и хладно място.

жълт кантарион масло

При възрастни маслото може да се приема и вътрешно по 1-2 ч. л. сутрин на гладно.

Ползва се за мазане на болезнените места.

масло от кантарион рецепта

 

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар