Home » Здраве » 8 вида риби, които по-добре да не слагаме в уста – ето черния списък:
8 вида риби които по-добре да не слагаме в уста - ето черния списък:

8 вида риби, които по-добре да не слагаме в уста – ето черния списък:

Сподели новината

От години диетолози и нутриционисти се опитват да ни убедят колко полезна е консумацията на риба. Тя е изключително диетична, т.к. съдържа идеален баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, а също така насища тялото ни с необходимите киселини и микроелементи.

Но истината е друга! За съжаление дори такъв здравословен продукт като рибата не винаги може да бъде безопасен за вашето здраве.

Съставихме „ черен списък “ на онези видове риби, които е по-добре никога да не се ядат.

Скумрия

Съвсем безобидна на пръв поглед скумрията, която сме свикнали да ядем пушена или осолена, изобщо не е толкова здравословна риба, колкото може да изглежда.

Тази голяма хищна риба натрупва живак, най-опасен за хората, съдържащ се в големи количества в морска вода, замърсена с индустриални емисии. Ако тази риба е вашата любима, яжте я не повече от веднъж месечно.

дребна риба

Тилапия

Тилапия е ценена заради високото си съдържание на лесно смилаем, нискокалоричен протеин и полиненаситени мастни киселини. Приготвянето ѝ е лесно и броят на рецептите с тази риба е огромен, но тилапията е строго противопоказана за мнозина.

Факт е, че заедно със здравословните мазнини, тази риба буквално изобилства от вредни. Оттук и забраната за използване на тилапия за всеки, който страда от сърдечни заболявания. Освен това тилапията е всеядна и в нейното месо лесно се натрупват всякакви токсини, които могат да бъдат опасни за човешкото тяло.

Костур

Костурът е друг спорен и съмнителен вид риба за включване в постоянната диета. Това е лидерът на всички токсични риби, тъй като именно в нея се съдържа най-много живак.

Тази риба е строго забранена да се яде от бременни жени и деца, а възрастен човек, за да не страда от хранително отравяне, трябва да я ограничи в диетата си до 100 грама на месец.

костур

Змиорка

Хората обичат да пържат, опушват и мариноват тази риба с форма на змия, а ястията от змиорки са скъпи, защото не е никак лесно да се сервира правилно и да се разкрият всички изключителни вкусови качества на тази риба.

За съжаление този деликатес е известен и със способността си лесно да абсорбира промишлени и селскостопански отпадъци, съдържащи се във водата, както и живак.

Акула

Всеки от нас поне веднъж в живота си е чувал за изискана пържола от акула – ястие от вкусно и питателно месо, което не съдържа кости. Много е трудно да се сготви акула поради специфичната З миризма и затова ястията от нея се считат за деликатес.

Не бързайте обаче да поръчате супа от перка на акула или филе от акула в ресторанта. Този хищник, както и много други риби от този списък, е известен със способността си да натрупва много живак в тъканите си.

акула

Див лаврак

Лавракът е известен с високото си съдържание на живак в месото и се препоръчва да се ограничи консумацията му дори за възрастни.

Риба меч

Деликатният вкус, минималните кости и относителната леснота на приготвяне са само част от причините, поради които тази риба е високо ценена от готвачите по целия свят.

За съжаление тя е много скъпа и в много ресторанти се представя друга риба, която е по-евтина и дори по-вредна. Например акула, вредата от която вече описахме по-горе.

риба меч

Червена риба тон

Тази риба съдържа много живак. Освен това, често се отглежда в специални ферми, където рибите допълнително се хранят с хормони и антибиотици. Но рибата хваната в естествени условия, е почти невъзможно да се намери по рафтовете на магазините днес.

улов риба

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар