Home » Здраве » Тя не е ходила на лекар от 40 години – тази проста рецепта я поддържа здрава от десетилетия:
Тя не е ходила на лекар от 40 години – тази проста рецепта я поддържа здрава от десетилетия:

Тя не е ходила на лекар от 40 години – тази проста рецепта я поддържа здрава от десетилетия:

Сподели новината

Жената, която ни изпрати тази рецепта за имунитет, попаднала на нея съвсем случайно и никога не е съжалява, че я е изпробвала. 

Посещението при лекаря обикновено е причинено от кашлица и настинка. Нашата читателка случайно попаднала на рецепта за имунитет и решила да я изпробва. Оттогава минали 40 години и тя не е стъпвала в лекарския кабинет!

Това е естествено средство при настинка, което ще ви помогне да успокоите възпаленото гърло и след това да го излекувате. Бързо и лесно решение, което ще ви освободи от главоболие и кашлица, и което е много лесно за приготвяне и в същото време много вкусно.

Всички необходими съставки са лесно достъпни: захар, вода, лимон, мед, джинджифил, карамфил и пудра захар.

Начин на приготвяне: 

Сложете пълна чаша захар и чаша вода в тенджера. Добавете сока от половин лимон и по една супена лъжица мед, джинджифил на прах и карамфил на прах. Поставете на слаб огън и разбъркайте, докато съставките се разтворят. Свалете от котлона и продължете да бъркате. Сместа трябва да е гъста и тъмна като сироп. Когато изстине малко, с помощта на лъжица направете бонбони върху застлана с хартия за печене тава. Когато изстинат, се овалват в пудра захар, за да не залепнат. Можете да смучете бонбоните или да ги сложите да се разтворят в горещ чай или вода.

бонбони срещу кашлица

А ето и още една рецепта за билкови бонбони от билкаря Мартин Найдовски:

БОНБОНИ ЗА ГЪРЛО И БЕЛИ ДРОБОВЕ – РЕЦЕПТА НА БИЛКАРЯ МАРТИН НАЙДОВСКИ

„Тези бонбони са чудесни за успокояване на възпалено гърло, кашлица или някакъв проблем с белите дробове. Сега ще ви разкрия няколко варианта как да съчетаете билките и да си ги направите” – казва Мартин Найдовски.

Рецепта:

Според рецептата, оставена от леля ми, бонбоните се правят изключително с коча трева (лат. Nepeta cataria, англ.

Catnip, други имена: котешка трева, акушерка, котешка билка …), но можете да ги направите и с други билки.

Продукти:

– 2 кг захар
– 2 литра вода
– 2 шепи коча трева

(По желание, може и да не е необходимо, аз добавям тези неща, защото ефектът от бонбоните е много по-силен: 20 мл тинктура от прополис (не добавяйте при алергии), 20 мл тинктура от салвия и 20 мл тинктура от градински чай).

Можете да приготвите бонбоните и от друга билка – само от градински чай, ментол, коча трева, бяла ружа, мащерка и др., както и от комбинация от билки.

Ако искате да направите билкови бонбони от няколко билки, те могат да се смесват в съотношение 1:1. Т.е. 1 шепа от едната билка и 1 шепа от другата, като например градински чай с жълт кантарион, градински чай с мащерка и др.. В такъв случай добавете само прополисова тинктура.

Сложете 2 литра вода в тенджера и я загрейте. Веднага щом започне да кипи, добавете 2 шепи от билките (в моя случай котешка трева, тук специално използвам вида Marrubium peregrinum (вид котешка трева) и намалете на средна температура, за да се вари 10-15 минути.

билкова отвара

След това покрийте съда и го оставете настрана за 24 часа. След 24 часа прецедете и сложете отново на котлона, загрейте на средна температура и докато е още хладка отварата, добавете 2 кг захар и тинктурите. Не се притеснявайте че бонбоните ще имат вкус на алкохол, напротив, с варенето алкохолът се изпарява, а лечебните свойства се запазват. Вари се 2-3 часа (най-често 3), докато стане като каша, т.е. остане само захарта.

Щом сместа започне да се сгъстява и водата се изпари, се дръпва от огъня и се прехвърля в тава, предварително намазана с минимално количество олио, за да не залепва сместа. Сместа се прехвърля в тавата и се разпределя. Оставя се за 3-4 минути, докато се втвърди минимално и щом е вече на този етап, се нарязва с нож на бонбони с форма по желание.

След това бонбоните се оставят в тавата за още 24 часа, за да стегнат добре. На следващия ден се отделят и изваждат. Прехвърлят се в буркани и се съхраняват на хладно и тъмно място. Конкретно бонбоните от коча трева имат горчив вкус в началото, когато започнат да се смучат, но са много ефикасни. При първи симптоми на настинка, като болки в гърлото, боцкане и кашлица, смучете до 3 бонбона през деня, преди хранене, за 30 минути, 3 пъти на ден.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About Натали Славчева

Твоят коментар