Home » Полезно » Защо хората масово оставят лъжица захар в двора в горещините?
Защо хората масово оставят лъжица захар в двора в горещините?

Защо хората масово оставят лъжица захар в двора в горещините?

Сподели новината

Пчелите са едни от най-безценните творения на майката Природа. Всички знаем за ползите на меда – и в медицината, и в козметиката.

Но за жалост тези полезни насекоми са застрашени от изтребване, а ние не правим почти нищо, за да им помогнем.

Ценителите на пчелите по целия свят изненадващо започнаха да споделят снимки на тези насекоми от целия свят, които пият захарна вода от лъжици. Това се случи след публикация на страница социалната мрежа на английския оператор Дейвид Атънбъроу, който отправи апел към феновете да се обединят, за да спасят пчелите по света с изключително елементарен жест: осигурете лъжица захар.

пчела захар

По това време на годината пчелите често могат да изглеждат изтощени, да приличат дори на умиращи или мъртви, но в действителност не е така.

Пчелите могат да се уморят, те просто нямат достатъчно енергия, за да се върнат в кошера, което често може да коства живота им. Ако попаднете на подобна уморена пчела край дома си, простото решение със захар и вода ще ви помогне да съживите изтощеното насекомо. Просто смесете две супени лъжици бяла, кристална захар с една супена лъжица вода и поставете върху лъжицата на място, достъпно за пчелата.

пчела яде захар

Най-доброто нещо, което хората могат да направят, е да отглеждат цъфтящи растения в градините си и да избягват използването на пестициди. Ако изберете да помогнете на пчелите, трябва да сте  внимателни с вида на захарта, която използвате. По-конкретно, бялата захар трябва да се използва за допълване на недостига на мед в кошера и за предотвратяване на глад на колониите.

Медоносните пчели събират нектар или захароза от цъфтящи растения, преди да я съхранят под формата на мед за по-късна употреба през зимата и в други периоди, когато няма налични цъфтящи растения. В процеса на узряване на нектара, химичното превръщане от захароза (нектар) във фруктоза и глюкоза се осъществява от ензим, който се среща естествено в цветния нектар и се добавя от пчелите.

пчели хранене

Храненето на пчелите се представя като начин да се предотврати гладуването при и без това крехките популации на медоносните пчели. През последните пет години популацията на пчелите е намаляла с една трета. Ако пчелите изчезнат от лицето на земята, на хората ще им останат само четири години живот, твърдят учените.

пчели в кошера

Предотвратяването на по-нататъшно намаляване на пчелните популации е от решаващо значение за защитата на глобалните източници на храна. Една на всеки три хапки храна по света зависи от пчелите, които опрашват около 80 процента от цъфтящите растения на Земята. Само в САЩ пчелите опрашват до 75% от плодовете, ядките и зеленчуците.

По целия свят пчелите изчезват от колапс на колониите, мистериозно масово изчезване, при което здравите пчели внезапно изоставят кошерите си, за да не се върнат никога. Други причини за упадъка на пчелите в световен мащаб включват глобалното затопляне, загубата на местообитания и нашествието на паразити.

И така, вземете лъжица захар, оставете я на достъпно място, за да помогнете на пчелите да оцелеят.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар