Home » Скандално » 15 години след катастрофата със Стависки: Мануела Горсова все още не може да говори
15 години след катастрофата със Стависки: Мануела Горсова все още не може да говори

15 години след катастрофата със Стависки: Мануела Горсова все още не може да говори

Сподели новината

Петнадесет години след адската катастрофа край Приморско, която бе предизвикана от фигуриста Максим Стависки, оцелялата по чудо Мануела Горсова все още не може да говори. Младата жена, която на фаталния 5 август 2007 г. е едва 18-годишна, продължава вече 15-а година да е в будна кома.

През ноември Мануела ще навърши 33.

Мануела Горсова 15 г. след катастрофата„Мечтата ми е Мануела да проговори. Това ще бъде най-големият подарък“, коментира баща й Красимир Горсов. Мечтата му остава заедно с надеждата, че все пак момичето му ще се оправи.

На 5 август 2007 г. след употреба на алкохол – две глътки домашна ракия, по собствените му думи, шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки предизвиква тежка катастрофа по тесния път, след като навлиза със своя джип „Хамър“ в насрещното и помита лек автомобил „Хонда“, в който се води 18-годишната Мануела.

Колата е шофирана от 23-годишния млад боксьор Петър Петров, който загива на място. Инцидентът става на един от завоите край река Ропотамо, близо до Приморско, придобил по-късно прозвището завоят „Стависки“.

Мануела Горсова катастрофа със Максим СтавискиИнцидентът стана на един от острите завоите край река Ропотамо, близо до Приморско, станал известен и до днес като Завоя Стависки. Момчето не оживя, а Мануела с години е в будна кома. Младата днес жена продължава с рехабилитациите. Осъзнава всичко, което се случва около нея, и се е научила да общува с най-близките си. Когато й зададат въпрос, тя мига един път за „да“ и два пъти за „не“. От време на време дори се усмихва, което дава надежда на семейството й, че нещата, макар й бавно, се подобряват.

Баща й Красимир е неотлъчно до нея, майка й Диана също помага.

Семейството преживява трудни моменти, но са сплотени и не оставят дъщеря си. „Ще бъда най-щастлив, ако Мануела проговори. Мечтая това да се случи, защото имаме толкова какво да си кажем. Ако се случи – ще е най-щастливият ден в моя живот след нейното раждане“, казва преди време пред „Телеграф“ бащата Красимир Горсов.

Мануела прекара дълго и скъпо лечение в клиника в Израел, след което рехабилитацията й продължава у нас. Баща й, който е посветил целия си живот на нея, твърди, че у нас Мануела получава най-доброто възможно лечение.

Тъжната история на Мануела ГорсоваЛекарите правят всичко по силите си, рехабилитаторите много я обичат и от сърце се грижат за нея. Баща й така и не може да прости на кънкьора Маским Стависки и винаги призовава не журналистите, а Стависки да пита как е Мануела! Той е категоричен, че фигуристът не е помогнал с абсолютно нищо. Платил е само това, което е бил осъден от държавата, но нищо повече.“Нека Господ да го съди“, казва Горсов.

Самият Стависки от години не се е появявал в района, където направи катастрофата. Имотът му в Царево, който се оценява на 1 млн. евро, пустее.

Сега Стависки прави частни програми за млади фигуристи в Москва и пребивава в по-голямата част от времето си в руската столица. Много му помага и съпругата му Албена Денкова, която е неотлъчно до него след трагедията преди 14 години и безрезервно го подкрепя.

В края на май снимка на Стависки се появи в инстаграм профила на един от най-добрите му приятели – цигуларя Васко Василев. На снимката позират фигуристът и съпругата му Албена, прегърнати от Васко Василев. От нея ясно се вижда, че някогашната форма на шампиона е останала дълбоко в миналото. Той е видимо напълнял поне с 20 килограма. Въпреки това за него се знае, че вce oщe yчacтвa в шoy пpoгpaми зaeднo c Aлбeнa.

Катастрофата става, след като изпуска десен завой с висока скорост край моста над река Ропотамо. Всъдеходът на световния шампион „Хамър“ смазва други две коли, в които пътуват млади хора. Проверка с дрегер е установила наличие от 1,2 промила алкохол в кръвта му. По-късно кръвната проба отчита, потвърждавайки наличие на 1,1 промила. Останалите проби на другите водачи не показват употреба на алкохол.

максим стависки албена денковаПартньорката на Стависки – Албена Денкова, се е намирала в София по време на катастрофата. По-късно става ясно, че шампионът пие чаша домашна ракия, преди да се качи в джипа си към Бургас и минути след това катастрофира.

Убиха бизнесмена, който спаси живота на момичето

Убиха бизнесмена, който спаси живота на момичетоБизнесменът Петър Христов – собственик на една от големите компании за производство на млечни продукти у нас – „Лактима“, бе разстрелян през януари 2018 година. Покойният бизнесмен е един от хората, на които Мануела дължи живота си. Христов поема изцяло издръжката и лечението на момичето в Израел.

Плащал е по над 1500 долара на ден в клиниката, където младата жена бе на лечение. Правел го е от добро сърце, твърди бащата на Мануела, и е настоявал за даренията му да не се разчува.

Застрахователят отказа да плаща щетите

Застрахователната компания, към която фигуристът Максим Стависки е имал сключена задължителната застраховка „Гражданска отговорност“, дълго време отказваше да изплати щетите на Мануела Горсова. Застрахователите отказваха да изплатят сума за лечението на момичето, мотивирайки се, че за него са събрани средства от дарения.

Според съда фактът, че има налични събрани дарения, с които се е лекувала Мануела, не освобождава от отговорност причинителя и неговия застраховател. Магистратите прецениха, че не трябва да се търси произходът на средствата, а само да се докаже тяхното използване за лечението.

В съда бе доказано със счетоводни документи, че сумата от 189 000 долара е похарчена за лечението на пострадалото момиче. Застрахователят бе осъден да преведе веднага присъдената сума на семейството на Мануела, а след това да предяви иска за нея срещу Максим Стависки.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар