Home » България » Спомен от Созопол 1983-та (УНИКАЛНИ СНИМКИ)
Спомен от Созопол 1983-та (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Спомен от Созопол 1983-та (УНИКАЛНИ СНИМКИ)

Сподели новината

Снимки от архива на фотографа Иван Григоров

Ще ви върнем 39 години назад. Почти четири десетилетия, когато Созопол също като днес бе любимо място за трудещите се в социалистическа България, но за да почиваш там бяха необходими 45 лева за 14 дни, а останалото до реалната стойност на заслужената почивка, плащаше държавното предприятие.

Безработни нямаше, или поне този въпрос не се обсъждаше публично. Хотелите бяха малко на брой. Станциите приютяваха трудещите се маси с първо, второ и трето на масата. Доматите бяха домати, прасковите – праскови.

1983-а е случайно избрана година от един период, когато не можехме да почиваме в Гърция, на Миконос, на Малдивите, Ривиерата, или в Дубай. Плътно ни разделяше от онзи хубав свят Желязната завеса, но по лицата на обикновените хора от снимките ще забележите, че странно защо, те не изглеждат нещастни.

Било им е хубаво и в родния Созопол.

Година по-късно – през 1984-а ще възникне „Аполония“ – празник на културата и до днес.

Художници, музиканти, писатели и поети, театрали, кинематографисти, архитекти и всякакви мечтатели продължават да се събират тук всяка година по едно и също време.

Е, навремето някои художници изкарваха и цялото лято на пясъка в близкото „Алепу“ с по едни шорти и една тениска, но днес то вече се казва „Дюни“ и е съвсем различно.

80-те са и времето на емблематичния „Оркестър без име“, в който героинята на Катето Евро се „спаси“ от лошия соц строй, като си хвана на морето западняк. От тогава насам много неща се промениха, и героини като нейната – колкото щеш. Но макар да са там, в новия си рай, и те си спомнят за родното море и за онова „още нещо“, което радваше еднакво душите и на бедни, и на привилегировани.

Почти колкото дефицитния по онова време крем „Нивеа“.

Само дето на морето в Созопол вече не е същото – няма ги девствените плажове. Е, ще кажат някои: „Няма я и младостта на хората от снимките… Днес всичко е различно. И младите – също!“

Някога дамските бански бяха евтинички, а гърдите под тях – твърде скромни за днешния вкус, но българките бездруго бяха последни в класацията на морските свалячи, „гларусите“.

И въпреки това, и за тях се намираше някой „обикновен“ труженик, с когото да изживеят въздишки по залез и „голямо нощно къпане“ с целувки на лунна светлина.

На мода по плажната ивица някога бяха „чАхкини“, германки и полякини. Чат-пат, и шведки. Някои от одъртелите бивши „гларуси“ с нежна тъга си спомнят за уханието в мрака на „Бич може“ и „Пани Валевска“, които се носеха по въздуха с аромата на нещо „чуждо“, но все пак соц.

Да-а-а, промени се времето, като издухано се промени от вятъра на промяната, сякаш никога не е съществувало. Само едно остана вечно – морето.

И то буди не само романтични спомени, а и колко струваше удоволствието да си там, до синята му шир. Къмпингарите си спомнят за нощувката за двама за 4 лева на вечер, и за багажниците, пълни догоре с консерви, пъпеши, дини и зарзават.

Спомнят си и за ресторантите с мешана скара и гарнитура от шопска салата и пържени картофи, за между от 5 до 10 лева.

За квартира се плащаше 2 лева на легло. Е, за почивните станции за соц номенклатурата се носеха легенди и народът се дразнеше от разликата, ама като им отвори вратите демокрацията, видяхме, че и доста от тях не са били нещо кой знае какво.

Още от 60-те години Созопол привлича множество туристи заради античното си очарование. Той е най-старият ни черноморски град, разположен на няколко залива с широки плажове.

Романтиката на старите улички сякаш го бяха създали единствено за духовно средище, но за да се изхранва населението, по времето на социализма там бяха създадени риболовна база и рибоконсервна фабрика.

В момента това занятие се упражнява от няколко фирми.

През 1974-та година Старият град бе превърнат в Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол. Към края на 80-те населението на града е около 4 000 души. Към 2011-а – пак толкова, и с много малко повече от преброяването през далечната 1934-а.

Какво откриваме в едно писмено сведение от 1931-ва година, написано от един съдия – Васил Митаков:

„Къщите са стари, паянтови, улиците – тесни, калдъръмени; нужниците – на улицата; никакви дворове. Населението се дели на бедни (бардарани) и богати (плуисес). Живеят само с риболов и лозарство. Най-големият им приход обаче е от таляните, с които ловят скумрия и чирози…Вода в града няма. Докарва се отвън с мулета, със саки…Населението е много добро, макар че като гръцко беше твърде фанатично настроено към нас, българите“.

Соцът променя картината с водоснабдяването, „нужниците“ и прочее. Но и до днес градът няма пречиствателна станция, а само проект за такава. Сметта се изнася в Равадиново.

Някогашният соц се опитал да оправи нещата и с целогодишната трудова заетост на жителите на града, но така или иначе, той си остава и до днес туристическо място без развита промишленост.

А в античността до XVII век Созопол е бил процъфтяващ търговски център. Бил е известен като рибарски и винен център, и е заемал важно място в търговията със зърно от Тракия.

От късната античност градът почнал да се развива като важен църковен център с множество средновековни манастири. Поддържат се и до днес.

Градът си е променял няколко пъти името: Първоначално бил Антеа. После става Аполония, в чест на древногръцкия бог Аполон, покровител на изселниците, почитан и като лечител. В късната античност става Созополис, в превод – Град на спасението, избавлението или оздравяването.

През османския период се видоизменя в турското Сизеболу, или Сизеболи, и чак след Освобождението се налага българското име Созопол.

Пак след 1878-а градът става голям риболовен център по Българското Черноморие и се открива Рибарско училище, което подготвя кадри за модерен риболов с кораби и кадети за военноморските сили.

Наскоро телевизиите показаха, какво се случва там и защо никой не се погрижва за състоянието на старото Рибарско училище, но това е друг проблем.

Освен морето, какво остава трайно в традициите на града: смокиновото сладко и дамгите. Също и редовните празници: Созополис – от края на май до началото на юни, Sozopol Fest – July Morning – на 29-и и 30-и юни, Празника на града – на 17-и юли и споменатите вече Празници на изкуствата „Аполония“.

Така че има какво да държи спомените. Както се казваше в един стар български филм, „Два лева се изяждат, два лева се изпиват, сал споменът остава във ваш,те сърца!“

Източник: dir.bg

Източник: Дир

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 0 Average: 0]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар