Home » Скандално » Бивш граничен полицай с брутални разкрития за случващото се с мигрантите у нас
Бивш граничен полицай с брутални разкрития за случващото се с мигрантите у нас

Бивш граничен полицай с брутални разкрития за случващото се с мигрантите у нас

Сподели новината

Бивш служител на „Гранична полиция“ направи страховити разкрития за отношението на някои полицаи към мигрантите, попаднали на наша територия.

Вчера втора част на международното журналистическо разследване на 9 европейски медии показа видео как български полицаи държат мигранти в барака с решетки – без право на процедура по международна закрила.

Самоличността на бившия служител на МВР е скрита по негово настояване.

„Въпросните мигранти пристигаха в тази барака от багажниците на определени служебни автомобили, някои от тях бяха в много тежко здравословно състояние, аз съм виждал да колабират един-двама, при което обратно се връщаха в колите и се караха към болници“, разказа пред БТВ бившият служител на „Гранична полиция“.

По думите му е имало и насилие.

„Имало е насилие, виждал съм ги с изпокъсани гащи, ухапани от кучетата, имало е кървящи, но пред мен насилието е било просто побутване, поритване и това е. Но видимо някои от тях бяха ранени“, допълни бившият полицай.

Раниците на мигрантите били изтарашвани.

„Ако има някоя бутилка вода, им се хвърляше обратно в бараката, но всичко останало се прибираше в чували и се изхвърляше на стотина метра встрани на едно бунище. Самите мигранти бяха карани да си събират чувалите и да си ги носят дотам, съпровождани от полицаи“, каза още бившият граничен служител.

В бараката мигрантите са престоявали няколко часа, докато пристигне камион за извозването им до границата.

Разследващите журналисти казват, че има данни как Хърватия, Унгария и България използват нерегламентирани места за задържани на мигранти преди да ги отблъснат обратно на чужда територия.

Разследването продължава с интервю със сириец на няколко километри от българската граница на Турска територия. Той също им разказва за клетката, където прекарал три дни без храна и вода.

Журналистите са заснели бараката пет пъти в продължение на няколкото месеца проучване. Поставили са камери, за да видят как служители на гранична полиция изваждат хората. Условията са наистина ужасяващи, а в близост журналистите виждат и кола на Европейската служба за гранична охрана Фронтекс.

В отговор до журналистическия екип Фронтекс съобщава, че са регистрирани 10 сериозни нарушения на правата на мигрантите в България от 2021 година досега. Европейската служба казва, че не отговаря за настаняването на мигрантите, но обещава, че изнесените данни ще бъдат проверени.

Адвокат Георги Войнов коментира за журналистическото разследване, че арестите не бива да изглеждат така, освен ако хората не са държани по 5-10 минути, докато бъдат преместени.

Мигрантите от Сирия и Афганистан казват, че са връщани от България с военни камиони, ескортирани от коли на гранична полиция. Това се потвърждава от местни хора. България няма право да прави това преди да даде възможност на нелегалните емигранти да подадат молба за убежище. Ако не искат закрила, те трябва да бъдат депортирани по официален път.

През тази година над 150 хиляди души са регистрирани да преминават нелегално българската граница. Това е четири пъти повече в сравнение с миналата година. Малко над 10 хиляди души са задържани.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар