Home » Полезно » Кантарджиев: Оказа се изведнъж, че пушачите са с по-малък риск от заразяване с коронавируса
Кантарджиев: Оказа се изведнъж че пушачите са с по-малък риск от заразяване с коронавируса

Кантарджиев: Оказа се изведнъж, че пушачите са с по-малък риск от заразяване с коронавируса

Сподели новината

Най-опасен е коронавирусът при хора с хронични и сърдечни заболявания. Оказа се, обаче изведнъж, че тези, които пушат, са с по-нисък риск от заразяване. Защото пушенето с години води дотам, че има по-малко рецептори, за които може да се захване вирусът в клетките. Рецепторите са тези, които хващат вируса и той влиза в клетката и заразява.

Това заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев пред Нова ТВ.

„Това не означава сега да се грабват цигарите, който пуши, да продължи да си пуши, но умерено“, уточни специалистът.

Ваксина срещу COVID-19 ще има скоро. Това ще стане късната есен, през зимата или в началото на следващата година. А когато пристигне у нас, тя ще е безплатна. Първи ще я получат хората на първа линия в борбата с инфекцията.

Разчитаме много на ваксината срещу коронавирус. Това е един от начините за овладяване на респираторните вирусни инфекции, както и на ефективно антивирусно лечение, допълни той.

По думите му 90% спазват правилата, но има хора, „които явно се чувстват вътрешно незначими и искат да направят нещо, с което да изпъкнат“. Проф. Кантарджиев добави още, че маските не трябва да бъдат задължителни за децата в училище, но в коридорите по време на междучасията е добре да са с маски. „Децата ще започнат да си разменят маските. Когато много се говори за нещо и се нагнетява напрежение“, посочи още той.

Хората трябва да са на открито, да не се прегръщат и целуват, а да спазват дистанция. Политиците моля, за по-кратки речи, все пак днес е празник. Душата на хората се пълни със страх, а имаме нужда от музика и забавление, добави той.

Според него въпреки неспазването на мерките срещу разпространението на COVID-19, имаме намаляване на случаите. „Трябва да сме благодарни на горещото и сухо време. Когато стане студено, трябва да носим маските. Висок е обаче броят на починалите. Преди няколко месеца излезе едно британско проучване за съпътстващите рискови заболявания, посочи той.

За руската ваксина проф. Кантарджиев смята, че „има надежда в тунела“, защото „всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор“. Ваксината трябва да се слага на много хора. Първо ще се ваксинират сестрите и лекарите, както и рисковите групи, подчерта директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

Нова тв, Оф нюз

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар