Home » Свят » Кьовеши: Започваме разследване на финансови измами и влиятелни хора!
Кьовеши: Започваме разследване на финансови измами и влиятелни хора!

Кьовеши: Започваме разследване на финансови измами и влиятелни хора!

Сподели новината

Ръководителят на новосъздадената Европейска прокуратура Лаура Кьовеши очаква ръководената от нея структура да подобри ефективността на борбата с финасовите измами в ЕС.

В интервю за ВВС, цитирано от БНР, Кьовеши заяви, че досега сътрудничеството между Европейската служба за борба с измамите и отделниет правителства е било твърде вяло:

„Досега ОЛАФ правеше само административни проверки. Те не извършваха наказателни разследвания. Само прокурор може да прави това. Европейската прокуратура ще бъде единственият законов орган на европейско ниво, който ще може да започне разследване. Ще имаме прокурори от всички участващи държави.

Европейската прокуратура ще уеднакви процедурата при финансови измами за всички страни-членки. По този въпрос има проблеми във всички държави членки. Можем да засилим защитата на европейските фондове и да разследваме тези престъпления по-добре, ако имаме прокурор от всяка страна.“

Кьовеши разясни с какво още ще се занимава Европейската прокуратура:

„Ще разследваме финансови измами и влиятелни хора. Но е важно да се уточни, че за разлика от работата ми като ръководител на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния, при дейността ми в Европейската прокуратура няма да бъда сама, а ще сме екип – прокурори от 22 страни членки на Евросъюза. Ще обединим опита и познанията си, за да осъществим по-добри разследвания.“

Кьовеши коментира и темата корупция в Румъния, която по данни на Трансперънси Интернешънъл е втората най-корумпирана страна в Европа след България:

„Изкореняването на корупцията в която и да е страна не е отговорност единствено и само на прокурорите. В борбата срещу този феномен са необходими и добри закони, които да дават възможност на прокурорите да разследват тези престъпления.

Важно е да се каже и че мисленето на обществото като цяло може да спомогне за намаляване на нивото на корупция. Арестуването или разследването на хора не могат сами по себе си да решат този проблем.“

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар