Home » Свят » Историята на бингото: От италианските лотарии до съвременните зали за бинго
Историята на бингото: От италианските лотарии до съвременните зали за бинго

Историята на бингото: От италианските лотарии до съвременните зали за бинго

Сподели новината

Хазартната игра, която предоставя по-добри шансове за печалба, осигурява забавление и подкрепя местни благотворителни каузи, е именно бингото. Приятна и лесна, тя е от категорията числови лотарийни игри и е една от най-старите такива в света, която е играна с боб и маси с груби числа, а днес процъфтява до глобален онлайн феномен, който се проявява в платформи като palms bet casino.  А вие някога чудили ли сте се за произхода на тази дългогодишна игра?

История на бингото – приказка и половина

Легендата разказва, че бингото за първи път започва в Италия, произлизайки от тяхната традиционна лотарийна игра под името Лото „Il Giuoco del Lotto d’Italia“ през 1500-те години. Тази италианска игра е можела да се ползва от всички класи от богати до бедни, като е предлагала забавна форма на хазарт, която не е струвала нищо на земята. Организирала се всяка събота и представлявала избиране на числа и пускане на талони за седмично теглене, а залагащите очаквали с нетърпение да се разбере печелившата комбинация. Лотото било подобно на бингото с 90 топки, което се играе и днес.

Френските аристократи през 1778 г. за първи път включват в своята култура „Il Giuoco del Lotto d’Italia“, като играят тази игра в страната под името Le Lotto. Може да се каже, че това представлява оригиналното бинго. Французите малко променят нещата като картите за играта били модифицирани в стандартните 3 реда, 9 вертикални, които днес съставляват бинго карта с 90 топки. Всеки играч е разполагал с по една карта и в платнена торбичка са били поставени написаните върху малко парче дърво числа от 1 до 90. При тегленето се съобщава номерът на глас, като играчът печели при покриване на един ред.

Бингото се появява в Германия през 1800 г. като детска учебна игра за преподаване на всичко – от числа до прилагателни. Германците са се заели с играта в логичен смисъл и са я използвали за образователни цели, за да научат децата на таблици за умножение, правопис и дори история. Студентите са имали карти за игра, които са били попълнени с думи, отговори на математически уравнения или имена на животни вместо числа.

До 18-ти век във Великобритания играта е намерила траен дом за себе си и се е играла широко в индустриални градове. Навлизането на бингото в Обединеното кралство е било почти по същото време като Германия и става една от най-популярните игри. Британците не я променят много, но с нея поставят началото на традиция позната като Бинго Линго. Това е име, дадено на известни бинго разговори, пропити с история и жаргон.

Историята на бинготоКлючов момент в историята на бингото е достигането на играта до Северна Америка през 1929 г. Производител на играчки от Лонг Айлънд, на име Едуин Лоу, за първи път е играл играта на карнавал в Джорджия. По онова време се е използвал сух боб, за да се маркират извиканите числа на картите за игра на играчите. Когато някой от участниците спечели е трябвало да извика „Beano!“, т.е. бобено зърно. Но веднъж се  е случило да се изплъзне от устата на развълнуван играч думата „Bingo” и така е дошло името на играта. След като се завръща в дома си в Ню Йорк, Лоу разпространява играта сред приятелите си и създава своя собствена версия. Няколко години по-късно бингото се превръща в хит не само сред приятелите на Едуард Лоу и така през 1940 година тя е играна от хората в цялата страна.

Играта достига и до църквите, благодарение на католически свещеник от Пенсилвания и се използва в благотворителни дейности като средство за набиране на църковни средства. Така в продължение на десетилетия много хора са отивали до църквата за забавна игра от време на време. Това именно е моментът, в който играта си проправя път към други зали до 1934 г. и повече от 10 000 бинго игри са се провеждали всяка седмица. В златната си епоха бингото се използва за разсейване и форма на забавление и е станало популярно сред американските войски и персонала на британската армия и флота по време на Първата и Втората световна война.

Тази популярна игра в миналото е служила за развлекателна терапия и социализация в заведения за квалифицирани медицински сестри и домове за възрастни хора. Постепенно от 60-те години насам се появяват бинго клубове и хората са били доволни от възможността да излязат от вкъщи и да се насладят на играта на бинго. Срещите с приятели, удоволствието да пийнат и разговарят, предлаганите награди и удоволствието от играта са довели до разрастването на бинго клубовете. Така те се превръщат в абсолютно горещи точки. През 1986 г. се отбелязва стартирането на Националните бинго игри National Bingo Game Association Limited (NBGA).

Онлайн бинго

С развитието на технологията лесно успява да се види как една някога популярна игра, на ръба на изчезването, е успяла да се съживи. Раждат се и първите онлайн сайтове за бинго през 1996 г.- „Bingo Zone“ и „Bingo Blitz“, а през 2004 г. стартират и работят около 20 онлайн сайта. Официално стартира мрежа за онлайн играчи през 2013 г. и играта има шанса да премине към доходоносния пазар на мобилни игри. В наши дни феновете могат да играят бинго онлайн само с едно докосване на клавиатурата или плъзгане на сензорен екран.

Интересни факти за бинготоЗаключение

Богатата история на бингото е само част от неговия чар. Пътят, който изминава е дълъг, започващ през 16-ти век от Италия, с развитие във Франция, революционализиран във Великобритания и комерсиализиран в САЩ. Бингото има способността да се адаптира, да пътува добре и да издържа на еволюционните фази. Играта се е превърнала в класика и е позната на хора от всяко поколение.

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар