Home » Скандално » Акад. Богдан Петрунов: Трябва да има локдаун за неваксинираните. Те са обществена опасност!
Акад. Богдан Петрунов: Трябва да има локдаун за неваксинираните. Те са обществена опасност!

Акад. Богдан Петрунов: Трябва да има локдаун за неваксинираните. Те са обществена опасност!

Сподели новината

– Акад. Петрунов, има ли вече яснота и повече данни как протича Омикрон? Има ли някакъв по-специфичен симптом?

– От данните досега по света може да се каже, че Омикрон протича по-леко в сравнение с Делта и Алфа варианта. При него няма толкова тежки прояви, с белодробни увреждания и усложнени състояния, които да налагат бързо хоспитализиране на пациента. Това, което може да се каже, че прави по-специфичен Омикрон от останалите варианти, е дразнене в гърлото, сухота и болка, обикновено с температура и обща отпадналост. Дразненето в гърлото е специфично, но не играе решаваща роля за диагностицирането му. Освен това при новия вариант не се наблюдава загуба на вкус и обоняние, както е при другите варианти. Общо взето това са симптоми, които само опитният лекар може да различи. Затова не може да се каже, че има някаква съществена разлика в клиничната картина.

Основното, което може да се каже, е, че Омикрон протича много по-леко в сравнение с другите варианти. Той обаче е много по-заразен, значително по-бързо се разпространява, обхваща много по-голяма част от населението. Това се вижда и в Европа, вероятно ще се види и у нас след някоя друга седмица, но протича по-леко, което е много съществено.

– Омикрон бързо става доминиращ вариант в другите страни, може ли да се прогнозира у нас колко време след появата му ще стане доминиращ вариант?

– Не може да се каже с точност до дни. Вероятно Омикрон вече е тук, но не е доказан още. Няма съмнение, че ще дойде и тук, тъй като той вече е доминиращ във всички съседни страни, където се разпространява много интензивно. Предвид тесните контакти и комуникация и транспорт, много скоро ще се разпространи и у нас. Очаква се в началото на януари той да стане доминиращ в България.

– Може ли да прогнозирате дали вълната от Омикрон ще бъде по-тежка от предходните?

– Трудно е да се каже. Като се има предвид, че протича по-леко, може би натоварването в болниците ще бъде не толкова от тежките случаи, а от многото заразени заради това, че при него има по-голяма инфекциозност. Случаите може и да не са толкова тежки, но пак болничната система ще бъде поставена пред сериозно изпитание. Затова и съвсем правилно здравните власти у нас се подготвят за следващата вълна.

У нас основният проблем не е толкова дали здравната система ще понесе голямото количество болни, а фактът, че е много нисък процентът на имунизираните. Това води до много бързото разпространение на Омикрон и по-тежкото му протичане. Основният фактор, който може да доведе до ограничаване на разпространение на инфекцията, е имунизацията, а ние имаме много нисък процент на ваксинирани сред възрастните, а за малките деца сега започна имунизацията. Много сме далече от поне 50-60% защитени, които да създадат бариера при разпространението на Омикрон.

– Дали ще се стигне до нов локдаун у нас заради новия вариант?

– Трудно е да се каже дали ще има нов локдаун. Това зависи от степента на разпространение на инфекцията и от нивото на имунизацията. Ако се получи много голямо разпространение, както в много наши съседни страни – Гърция, Румъния, Сърбия и други европейски страни, очевидно ще се наложат много по-строги мерки Най-малкото ще се наложи локдаун за хората, които не са имунизирани. Те ще трябва да бъдат ограничени в своите контакти и движение, предвид това, че ще представляват обществена опасност.

Категорично ние не сме изолиран остров и трябва да се учим от опита и това, което става в съседните държави, което ни дава представа как ще се развият и у нас нещата. Трябва да бъдем готови за по-строги мерки, които аз приветствам, ако се наложат с оглед развитието на пандемията.

– Според вас какви трябва да бъдат ограниченията за неваксинираните?

– Неваксинираните не трябва да имат право да влизат в никакви заведения освен за хранителни стоки, и то в определен период от време. Да не посещават кина, театрални и оперни представления и други прояви. Да имат колкото се може по-малко контакти на обществени места. Така е в много други страни и е напълно нормално. След като тези хора не желаят да се ваксинират, те са опасни не само за себе си, но и за обществото.

– В такава ситуация трябва ли да има ограничения за преболедувалите и тези с антитела?

– Сертификатът за антитела е абсолютна безсмислица. Това е много голяма грешка на бившето управление. Антителата нямат никаква практическа стойност, защото нивото им и това дали човек е защитен или не е строго индивидуално и зависи от индивидуалната реактивност. Затова не може да се реши на какво ниво антитела даден човек е защитен или не е. Никъде в света не се издава зелен сертификат заради ниво на антитела. Това е само в България и не само че е грешка, но е срамно.

Затова зеленият сертификат трябва да важи само за имунизираните, преболедувалите и тези с отрицателен PCR тест.

– Има ли данни Омикрон как протича при децата и дали те по-лесно се заразяват?

– За момента няма достатъчно данни да се каже дали Омикрон протича по-тежко или по-леко при децата. Като цяло протича по-леко при възрастните, но се разпространява много по-бързо.

– У нас стартира ваксинирането на деца над 5 години срещу коронавирус, но има много страхове и притеснения при родителите да имунизират децата си. Често родителите казват, след като децата боледуват по-малко и леко, защо трябва да се ваксинират?

– Това не е вярно. Децата боледуват, както и възрастните, но по-леко. Децата също боледуват и разнасят вируса. Важно е не само дали боледуват, а и дали носят вируса и го предават на всички други. Затова имунизацията на децата е изключително важна и родителите не трябва да имат никакви страхове. Нека бъдат спокойни и да ваксинират децата си над 5-годишна възраст. В целия свят са направени вече десетки милиони дози при децата. При тях няма никакви по-различни странични ефекти от тези при възрастните.

Даже сега се разработва ваксина за деца от 6 месеца до 5-годишна възраст, дори има места, на които се прилагат и няма никакъв проблем. Много е важно да имунизираме и децата, за да успеем да постигнем поне 60% имунизирани. Ако в света не постигнем поне 70% имунизационен обхват, ние няма да можем да се преборим с пандемията с години.

Родителите спокойно могат да имунизират децата си срещу коронавирус. Освен това имунната система на децата реагира много по-мощно и по-добре, отколкото при възрастните, тъй като при възрастните имунната система е увредена от много съпътстващи заболявания. Освен това с напредването на възрастта реактивността намалява и не е толкова активна.

Страничните реакции от ваксините срещу коронавирус при децата между 5 и 11 години са същите, каквито са наблюдавани и при възрастните. Здрави деца, които не са болни в момента, спокойно могат да се имунизират, особено тези с диабет и бронхиална асма. Именно те трябва да се имунизират.

– Споменахте, че се разработват COVID ваксини за деца над 6 месеца, кога ще са факт и ще се прилагат ли у нас?

– Според мен през следващата година тези ваксини ще бъдат готови. Трите големи фирми – Pfizer, Moderna и Jonhson and Jonhson, работят много активно в тази посока и дори са в трета фаза на проучване. Затова мисля, че през 2022 година ще има на пазара ваксините срещу COVID-19, които са подходящи за деца над 6 месеца до 5-годишна възраст.

– Заради пандемията у нас в пъти се увеличи употребата на антибиотици. Това какви рискове крие за здравето?

– Това е много важен въпрос, защото у нас се получи едно увеличение на употребата на антибиотици и в болничната и извънболничната помощ. Приложението на антибиотици няма смисъл при една вирусна инфекция, каквато е коронавирусът. Там антибиотиците нямат въобще място. Те имат място, когато се прибави бактериална инфекция – тоест получи се усложнение на вирусната инфекция с бактериална. Тогава напълно е необходима употребата на антибиотици. Това масово приложение на антибиотици за леко подсигуряване срещу усложнения доведе до това, че нарасна много резистентността към антибиотиците. Това е груба грешка. Не трябва да продължава занапред това безконтролно приложение на антибиотиците. Това е много опасно.

Не трябва лекарите така да се подсигуряват с прилагането на антибиотици, когато това не е нужно. Това е много опасно, защото се създава резистентност към тях и при тежки бактериални инфекции ще бъдем безпомощни и няма да имаме оръжие в ръцете си да се справим с тях.

– У нас вече има регистрирани грипни случаи. Ще имаме ли грипна вълна или отново COVID-19 ще заглуши грипа?

– Коронавирусът няма да успее съвсем да заглуши грипа. Много е вероятно да имаме и грипна вълна, която ще бъде малко по-късно, предполагам януари нататък. Няма съмнение, че грипа ще го има, може би в по-слаба форма от тази, в която сме свикнали да бъде през миналите години. Препоръчвам имунизацията срещу грип. Това е много важно да се направи, ако може до края на годината, за да има време да се изгради имунитетът, за което са необходими поне 14 дни. Затова съветвам в оставащите дни до края на годината хората над 60 години и малките деца, които са най-много изложени на грипна инфекция, да се имунизират. Това ще бъде много добре за тях, защото по пътя за стимулиране на имунната система и създаването на т.нар. трениран имунитет ще получат и по-добър имунен отговор и спрямо коронавируса.

Ако втора година нямаме голяма грипна вълна, това няма да бъде добре, защото няма да имаме имунитет към грипа. Страхувам се, че ако се появи по-силна грипна вълна, ще бъдат засегнати много хора, тъй като няма да имат имунитет и може да протече по-тежко, защото няма преболедували или с противогрипна ваксина.

Визитка:

-Акад. Петрунов е един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията у нас

-От 1993 до 2010 г. е бил директор на Националния център по заразни и паразитни болести

-Завършил е Медицинския факултет в София като първенец на курса
-Специализирал е алергология и имунология в Чехословакия, Англия, Франция, Холандия и САЩ

-Създател е на първата в България лаборатория по алергия

-Член на Европейската академия по алергология и клинична имунология

-От 1978 г. е експерт към СЗО по алергология и като такъв е организирал първите лаборатории по алергология в Индия

-Председател на новосъздаденото Отделение по медицински науки при БАН

– През 2017 г. бе удостоен от БЛС и пациентските организации с награда („Оскар”) за „Цялостен принос в развитието на медицината”

Източник: Монитор

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар