Home » Полезно » Наръчникът на Нана Гладуиш за борба с рака
Наръчникът на Нана Гладуиш за борба с рака

Наръчникът на Нана Гладуиш за борба с рака

Сподели новината

През 2012 г. телевизионната водеща Нана Гладуиш обяви в ефира на Нова телевизия, че е с диагноза рак на гърдата, а откровената ѝ изповед трогна всички. По време на лечението си Нана не спря да говори за предизвикателствата, пред които болестта я изправя.

През 2017 г. Нана беше диагностицирана с рак и на другата гърда. Въпреки преживените операции, химиотерапии, лъчетерапии, таргетни терапии тя успя да се измъкне от хватката на заболяването и сега продължава живота си, макар да е на хормонална терапия. Нана и нейната фондация са създали наръчник за предпазване и борба с рака.

В него Гладуиш разказва опита си с храненото и хилядите грешни теории, които битуват в обществото. Водещата съветва:

„Трябва да ядете по-рядко и в по-малки количества храни с високо съдържание на захар. Да избирате ненаситени мазнини и заливки и да ги използвате в ограничени количества. Да избягвате твърде честата консумация на солени и мазни храни. Да се опитате да ограничите консумацията на алкохол колкото е възможно повече.

Не консумирайте повече от 14 алкохолни напитки седмично (което се развнява приблизително на 7 чаши вино от 175 мл), като разпределите тази консумация в минимум три дни, в случай че наистина изпивате толкова за седмица. Доброто хранене означава консумацията на разнообразни храни, за да си набавите необходимите хранителни вещества, от които се нуждае тялото ви, за да се бори с рака. Тези хранителни вещества включват протеини, въглехидрати, мазнини, вода, витамини и минерали“, обяснява Нана.

Тя развенчава и мита, че захарта кара рака да расте по-бързо.

„Всички клетки, включително раковите клетки, зависят от кръвната захар (глюкоза), за да получават енергия. Ако раковите клетки получават повече захар, това не ги кара да растат по-бързо. По същия начин, лишавайки раковите клетки от захар, те няма да забавят развитието си. Това погрешно схващане може отчасти да се базира на погрешното разбиране за позитронно-емисионната томография (ПЕТ), при която се използва малко количество радиоактивен изотоп – обикновено вид глюкоза. Всички тъкани на вашето тяло поемат част от този изотоп, но тъканите, които използват най-много енергия – включително и раковите клетки – поемат по-голямо количество.

Поради тази причина някои хора са стигнали до заключението, че раковите клетки растат по-бързо, като поглъщат захар. Но това не е вярно“, пише в наръчника си Нана. Тя се обявява против теорията, че ракът е гъбичка и се лекува със сода.

„Това дори не е лечение, което се прилага при доказани гъбични инфекции, камо ли пък при рак. Обратното, има сериозни доказателства, че високите дози натриев бикарбонат могат да доведат до тежки – и дори фатални – последици“, алармира Гладуиш.

Източник: Ретро

Коментирай чрез Фейсбук
Оцени публикацията
[Total: 1 Average: 5]

Сподели новината

About clslavchev

Твоят коментар